Nederlandse rederij Flinter failliet verklaard

De Nederlandse rederij Flinter Groep is officieel failliet verklaard. Dat bevestigde topman Bart Otto. Flinter was eigenaar van het schip Flinterstar, dat een jaar geleden voor de kust van Zeebrugge in aanvaring kwam met een gastanker. De berging van het zwaar gehavende schip werd dit jaar afgerond. Door het faillissement wordt het stilaan onwaarschijnlijk dat de rederij nog voor de kosten zal opdraaien. Al heeft minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) al laten weten dat de Belgische staat nog steeds de opbergkosten wil terugeisen.
Ricardo Smit

Flinter vroeg een maand geleden al uitstel van betaling aan als gevolg van de aanhoudende malaise in de scheepvaart. Daardoor draaien veel schepen al jaren verlies. Het ziet er dus niet naar uit dat het failliete bedrijf de financiële ruimte heeft om de kosten terug te betalen.

"Uiteraard is de rederij een belangrijke betrokken partij, maar het is ook wel zo dat een verzekeraar verantwoordelijk is voor een schip", benadrukt De Backer in een persbericht. "Dat biedt nog opties." De bergingskosten voor het schip liepen ondertussen immers al op tot 3,3 miljoen euro. "Het onderzoek voor wie verantwoordelijk is, loopt nog. Dan kan de zaak naar de rechtbank", besluit de minister. "Ons doel is om het bedrag te halen bij diegene die verantwoordelijk is."

Banenverlies

De ongeveer 65 mensen op het hoofdkantoor van Flinter verliezen met het faillissement hun baan. Op de 31 schepen werken nog eens ongeveer 310 mensen, maar die zijn niet in vaste dienst. Van die schepen zijn er echter 11 ook failliet, wat betekent dat 110 opvarenden ontslagen worden. De overige bemanningsleden kunnen mogelijk aanblijven onder nieuwe eigenaars. Er komt namelijk misschien nog een doorstart. De curatoren zijn hiermee bezig, aldus Otto.

In oktober 2015 botste de Flinterstar voor Zeebrugge met de gastanker Al-Oraiq. De Flinterstar raakte daarbij zwaar beschadigd. Een van de brandstoftanks scheurde en dat veroorzaakte een olievlek.

Meest gelezen