Nieuwe Ensor ontdekt in Oostende

In Oostende is een tot nog toe onbekend werk van de schilder James Ensor opgedoken. Dat meldt De Standaard. "Squelette arrêtant masques" was al jaren in het bezit van een plaatselijke familie die het nu laat veilen. Het gaat wel degelijk om een werk van de Oostendse kunstenaar, heeft het Ensorcomité bevestigd.
"Squelette arrêtant masques" van Ensor uit 1891.

"Squelette arrêtant masques" uit 1891 werd geschilderd in een periode dat Ensor bijzonder productief was. Het werk werd enkele keren vermeld door tijdgenoten, maar niemand had het ooit gezien. Het werk, een olieverf op doek van 33 op 55 centimeter, was al die jaren in het bezit van de familie Serruys, een voorname Oostendse familie. Een telg van het geslacht, Henri Serruys, was later twaalf jaar burgemeester van Oostende. De familie zou het werk van Ensor zelf gekregen hebben.

"Squelette arrêtant masques" toont een gemaskerd personage dat door twee geraamten wordt aangehouden, een rijkswachter en een soldaat. Het feit dat het werk zowel maskers als geraamten toont maakt het redelijk uniek. Ensorkenner Xavier Tricot toont zich in De Standaard dan ook erg enthousiast over de vondst.

Het schilderij dat intussen ook gerestaureerd is, is door het Ensorcomité als authentiek erkend. Veilinghuis Sotheby's stelt het over twee weken tentoon in Brussel. Op 7 december wordt het geveild in Parijs. De waarde ervan wordt geschat op 1 tot 1,5 miljoen euro.

Meest gelezen