Noord-Korea waarschuwt Trump: "Wij behouden onze kernmacht"

Noord-Korea heeft Donald Trump in een reactie op zijn verkiezingsoverwinning alvast gewaarschuwd voor zijn "kernmacht". De Amerikaanse poging om het Noord-Koreaanse kernprogramma een halt toe te roepen, noemt het regime in Pyongyang in zijn partijkrant "een verouderde illusie".

"Als de regering-Obama iéts heeft gedaan (...), dan is het de veiligheid van het Amerikaanse continent in gevaar brengen", schrijft de krant van de enige Noord-Koreaanse partij. "Hij laat de nieuwe regering na te moeten omgaan met de kernmacht van Juche", de Noord-Koreaanse ideologie rond zelfvoorziening. De krant noemt Donald Trump nergens in het hele artikel bij naam.

Al enige tijd roept Washington op om een andere toon aan te slaan tegenover Noord-Korea. De coördinator van de Amerikaanse inlichtingendienst verklaarde eind oktober dat het bijna onbegonnen zaak is om Pyongyang te overtuigen om af te zien van het kernprogramma. Op basis van die uitspraken meent de Noord-Koreaanse partijkrant dat er een algemene consensus bestaat om Noord-Korea te aanvaarden als kernmacht.

Wat nu, Trump?

Onder het presidentschap van Barack Obama was Washington onvermurwbaar. Noord-Korea moest zich engageren tot een stopzetting van zijn nucleair programma, voor er sprake kon zijn van enige dialoog.

Wat Trump precies van plan is met Noord-Korea, is nog onduidelijk. Tijdens de campagne heeft de Republikein wel al laten verstaan dat hij openstaat voor onderhandelingen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Of Trump daar net als zijn voorganger bepaalde voorwaarden aan koppelt, is onduidelijk. In eerdere toespraken zei Trump onder meer ook dat hij Japan en Zuid-Korea wil bevoorraden met kernwapens, om buurland Noord-Korea daar wat mee af te schrikken.

Meest gelezen