Obama ontvangt Trump vandaag in Oval Office

De huidige president Barack Obama zal zijn opvolger Donald Trump vandaag ontvangen in het Oval Office. Dat heeft het Witte Huis gemeld. De ontmoeting moet een vlotte overgang tussen beide presidenten mogelijk maken.

De ontmoeting vindt plaats om 11 uur (17 uur Belgische tijd) en zal gevolgd worden door een korte persconferentie. Michelle Obama zal haar opvolgster Melania Trump spreken, de eerste First Lady van buitenlandse afkomst in bijna 200 jaar.

Obama verklaarde dat hij duimt voor Trump als president "voor het goede van het land". "Iedereen is droevig als hij een verkiezingsslag verliest, maar de dag erna moeten we beseffen dat we allemaal in hetzelfde team zitten." "We zijn eerst en vooral Amerikanen, we zijn patriotten, we willen het beste voor ons land", aldus de afscheidnemende president.

Hij vroeg jonge mensen om hun enthousiasme niet te verliezen. "Verkiezingsnederlagen zijn niet het einde. We gaan er uiteindelijk allemaal op vooruit", aldus de president, die ook wees op het belang van het respect voor de instellingen en de wetgeving, en van het respect voor elkaar.

"Het is geen geheim dat er grote verschillen zijn tussen de verkozen president en mezelf", zei Obama nog, maar hij herinnerde er ook aan toe dat er acht jaar geleden grote verschillen waren tussen hem en George W. Bush.

Biden feliciteert opvolger

Ontslagnemend vicepresident Joe Biden heeft samen met zijn echtgenote via de telefoon zijn opvolger Mike Pence en diens vrouw Karen gefeliciteerd. De Bidens hopen dat de overdracht van het vicepresidentschap in januari even vlot en gracieus zal verlopen als dat dat acht jaar geleden bij hen het geval was.

Biden drukte zijn bewondering uit voor de pas verkozen vicepresident, en zijn echtgenote verklaarde dat ze hoopt dat Pence en zijn echtgenote even hard zullen genieten van hun tijd in het Witte Huis als de Bidens. Biden nodigde de Pences ook uit voor een etentje in het Naval Observatory, de ambtswoning van de Amerikaanse vicepresident, en beloofde dat hij ervoor zal zorgen dat de verhuizing van Pence en zijn echtgenote naar hun nieuwe woonst zo vlot mogelijk zal verlopen.

Biden sprak ook met de Democratische kandidaat-vicepresident Tim Kaine, en feliciteerde hem voor de zwaarbevochten campagne die hij voerde met presidentskandidaat Hillary Clinton. Hij drukte zijn trots uit over de rol die Kaine speelde tijdens de campagne, en stelde dat hij gelooft dat de Democraat een verschil zal blijven maken in de Senaat.

Meest gelezen