Pompeii is met 3 miljoen bezoekers populairder dan ooit

De antieke stad Pompeii zal dit jaar voor de allereerste keer meer dan 3 miljoen bezoekers over de vloer hebben gekregen. "Tot voor kort kwam Pompeii enkel in het nieuws met instortingen. Vandaag staat het symbool voor een nieuwe start van ons land", zegt de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Pompeii, de stad die na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 werd bedolven onder een dikke laag as en daardoor zeer goed bewaard is gebleven, is een van dé toeristische trekpleisters van Italië. Het is de op een na best bezochte archeologische site van het land, na het Colosseum.

Toch kwam Pompeii de laatste jaren vooral in het nieuws met schandalen: instortingen, diefstallen, plunderingen door de maffia. Italië probeert korte metten te maken met die praktijken en lanceerde een programma waarbij tientallen miljoenen werden geïnvesteerd in een grondige renovatie. Eind vorig jaar werden al enkele compleet gerestaureerde villa's voorgesteld aan het publiek.

Tegelijk friste het team van Pompeii zijn werking op. Er kwamen nocturnes, muziek- en theatervoorstellingen, en ook op de sociale media is de archeologische site actief aanwezig.

De nieuwe aanpak werpt vruchten af. Pompeii zag zijn bezoekersaantal de laatste maanden gestaag toenemen. De site sloot 2015 af met 2,9 miljoen bezoekers, en dat aantal is dit jaar al overtroffen. Met nog anderhalve maand te gaan, heeft Pompeii al meer dan 3 miljoen bezoekers gelokt.

Meest gelezen