Regering legt meest gezochte man van België financieel droog

De federale regering heeft de opdracht gegeven om Oussama Atar, de vermoedelijke organisator van de aanslagen in Parijs en Brussel, financieel droog te leggen. Deze week raakte bekend dat het gerecht Atar ervan verdenkt de opdrachtgever te zijn van de aanslagen. Atar is een Belg van Marokkaanse afkomst die al maandenlang gezocht wordt, Nu wil de regering alle bezittingen van Atar en 14 andere personen laten bevriezen. Dat blijkt uit een publicatie in het Staatsblad.

Deze week raakte bekend dat het gerecht Atar, een 32-jarige Belg van Marokkaanse afkomst, ervan verdenkt de opdrachtgever te zijn van de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs en van 22 maart in ons land. Atar is een neef van de broers Khalid en Ibrahim Bakraoui, de zelfmoordterroristen op de luchthaven van Brussel en in het metrostation Maalbeek.

Bronnen dicht bij het onderzoek lieten zich dinsdag ontvallen dat het Atar is die zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmed", een tot op heden mysterieuze figuur die mogelijk in Syrië verblijft en de leden van de terreurcel aanstuurde. "Hij is de enige coördinator vanuit Syrië die tijdens het onderzoek is geïdentificeerd", luidde het.

Weggeglipt

De voorbije maanden voerde de politie verschillende huiszoekingen uit in de omgeving van Atar. Op 12 augustus zou hij tussen de mazen van het net zijn geglipt bij huiszoekingen in het Brusselse. Er wordt ook rekening mee gehouden dat hij is teruggekeerd naar België.

Atar stond in het verleden even op de terreurlijst van het OCAD, maar hij verdween daar later weer van. Pas na de aanslagen van 22 maart belandde hij weer op de lijst van terreurverdachten en teruggekeerde Syriëstrijders.

In een gesprek met het Franse persagentschap AFP zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw gisteren dat de identificatie van Atar als een van de opdrachtgevers "een van de werkhypotheses" is. "Er is nog een hele reeks verificaties te doen."

Primeur

Pas begin dit jaar maakte de federale regering voor het eerst gebruik van de mogelijkheid terroristen financieel droog te leggen zonder de interventie van een rechter. Toen werden de bezittingen van 12 terreurverdachten bevroren, waaronder Mohamed Abrini, 'de man met het hoedje'.

Het gaat om een bestuurlijke (niet-gerechtelijke) maatregel die het antiterreurorgaan OCAD aanvraagt en die de regering goedkeurt. De mogelijkheid om dat te doen bestaat al sinds 2006. Maar het bewuste koninklijk besluit werd niet eerder toegepast.

Bevriezen?

De regering kan de bezittingen van terreurverdachten laten "bevriezen". Niet letterlijk natuurlijk. Dit betekent gewoon dat de bankrekeningen en andere financiële middelen van verdachten helemaal geblokkeerd worden. Voor andere bezittingen, zoals woningen, betekent dit dat ze niet verkocht of verhuurd mogen worden.

Meest gelezen