Roman die bestaat uit één enkele zin is goed voor onderscheiding

Een roman die bestaat uit één enkele zin heeft de Goldsmiths Prize gewonnen, een Britse literaire onderscheiding voor fictie die de deur openzet voor nieuwe vormen. Het bekroonde boek is "Solar bones" van de Ierse auteur Mike McCormack. "Lezers zijn slim, ze kunnen een experimenteel boek aan", vindt hij.

McCormack is al de derde Ierse schrijver die de Goldsmiths Prize wint, een onderscheiding die pas in 2013 in het leven is geroepen. De prijs kan enkel worden gewonnen door schrijvers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland en is 10.000 pond waard.

Zijn winnende roman bestaat uit slechts één zin, al is een breedvoerige zin. Hij beschrijft een paar uur in één enkele dag. Aan het woord is een ingenieur van middelbare leeftijd.

"Politiek, familie, kunst, het huwelijk en het milieu zijn maar een greep uit de thema's die McCormack aansnijdt", klinkt het in het juryrapport. "Hij doet dat in een proza dat tegelijk lyrisch en aards is. Het boek gaat weliswaar over een gewoon werkend leven, maar het boek zelf is buitengewoon."

McCormack was er niet bang voor om experimenteel te schrijven. "Lezers zijn slim, ze kunnen dat aan."

Meest gelezen