Russische rechter beveelt om LinkedIn te blokkeren

Een rechtbank in Moskou heeft de blokkering bevolen van het sociaalnetwerk LinkedIn in Rusland. De Russische autoriteiten beschuldigen het bedrijf ervan een controversiële wet te overtreden die bepaalt dat persoonlijke gegevens in Rusland moeten worden opgeslagen. De sociaalnetwerksite die zich vooral toespitst op zakenrelaties, kan vanaf volgende week geblokkeerd worden in Rusland.

Afgelopen zomer al had een rechtbank in Moskou beslist om het blokkeren van LinkedIntoe te laten. Ze ging daarmee in op een vraag van het Russische regeringsagentschap voor toezicht op telecommunicatie Roskomnadzor.

LinkedIn had beroep aangetekend tegen de uitspraak, maar dat beroep is vandaag verworpen door weer een andere rechtbank.

Roskomnadzor beschuldigt LinkedIn ervan een wet met de voeten te treden die berichtendiensten, zoekmachines en buitenlandse sociale netwerken verplicht om in Rusland de persoonlijke gegevens van hun Russische gebruikers bij te houden. De controversiële wet werd aangenomen in 2014 en van kracht in september 2015.

Roskomnadzor wil Linkedin blokkeren omdat de website en alle persoonlijke gegevens van gebruikers die erop ingeschreven zijn, beheerd worden door LinkedIn Corporation, die gevestigd is buiten Rusland.

Meest gelezen