Topadviseur van Trump wil Gülen uitleveren aan Turkije

"De Verenigde Staten moeten de Turkse prediker Fethullah Gülen uitleveren aan Turkije". Dat zegt voormalig luitenant-generaal Michael Flynn, een topadviseur van toekomstige president Trump, in een column. Op die manier wil hij de banden aanhalen met Turkije.

Volgens de regering in Ankara is Gülen een terrorist, een redenering die ook Flynn volgt. Hij noemt Gülen een "radicale moslim" en vergelijkt hem met Osama Bin Laden: "Wat zouden we gedaan hebben moesten we vlak na 9/11 het nieuws horen dat Osama Bin Laden in een riante villa in een Turks resort woont?". Flynn haalt ook het belang van Turkije voor de Verenigde Staten aan: "We moeten snappen dat Turkije van groot belang is voor de Verenigde Staten. Ze zijn onze sterkste bondgenoot tegen IS en een bron van stabiliteit in de regio."

De Turkse premier Benali Yildrim feliciteerde Donald Trump gisteren met zijn overwinning in de presidentsverkiezingen en herhaalde meteen de eis om prediker Fethullah Gülen uit te leveren. "We beginnen met een schone lei in de Turks-Amerikaanse relaties als Washington beslist om Fethullah Gülen onmiddellijk aan ons land uit te leveren." Daarnaast zei de premier dat hij hoopte op een goede samenwerking tussen Turkije en de Verenigde Staten. 

Turkije houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte couppoging in juli, iets wat Gülen zelf steeds heeft ontkend. Hij leeft sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. President Obama weigerde tot nu toe op het uitleveringsverzoek van Ankara in te gaan.

Meest gelezen