Trump na gesprek met Obama: "Ik had nog uren met hem kunnen verder praten"

De meeting tussen Donald Trump en Barack Obama is afgelopen. Volgens Trump verliep de ontmoeting bijzonder positief. "Ik had nog uren met de president kunnen praten", vertelde hij achteraf. Ook Obama gaf nogmaals aan dat hij samen met zijn team de overdracht zo goed mogelijk wil laten verlopen. "Het was een excellent gesprek", zei de president. "Het is vooral belangrijk dat we samenwerken, los van onze partijverschillen. Enkel zo kunnen we de uitdagingen aangaan." Daarna heeft Trump ook de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat ontmoet.

Trump vertelde dat het de eerste keer was dat president Obama en hij elkaar ontmoetten. "We hebben anderhalf uur samen gezeten en hebben het over enkele moeilijke situaties gehad. Daardoor duurde het gesprek langer dan gepland. Ik kijk er alvast naar uit om in de toekomst opnieuw samen te zitten en de begeleiding te krijgen van de uittredende president."

Ook Obama klonk positief. "We gaan er alles aan doen om jou te helpen", zei hij tegen Trump. "Want als jij slaagt, slaagt ook dit land." Tijdens Obamas gesprek met Trump, hebben ook de "first ladies" Michelle en Melania elkaar voor het eerst ontmoet in de private vertrekken van het Witte Huis.

Moeilijke relatie

De nieuwe president kreeg een eerste rondleiding in het Witte Huis en zal vanaf vandaag ook dagelijks op de hoogte worden gebracht van de briefings met de veiligheidsdiensten en de contacten met de buitenlandse leiders. "De facto krijgt hij nu op alle niveaus dezelfde informatie als Obama", legde VRT-verslaggeefster Els Aeyels eerder al uit.

Dat de hele wereld met argusogen uitkeek naar de ontmoeting tussen de beide heren is niet verwonderlijk. De contacten tussen de huidige president en de president-elect liepen de afgelopen maanden namelijk niet van een leien dakje. Zo trok Trump publiekelijk in twijfel of Obama wel in de Verenigde Staten geboren was. Als dat niet het geval was, zou die laatste immers wettelijk gezien geen president mogen zijn. Obama liet dan weer weten dat hij Trump "emotioneel ongeschikt" vindt voor het presidentschap.

Volgens CNN News staat er voor Trump tijdens zijn verblijf in Washington DC bovendien een meeting met Paul Ryan, de huidige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Senaatsvoorzitter Mitch McConnell op het programma. De nieuwe president is samen met zijn vicepresident Mike Pence van New York naar DC afgereisd. Die laatste zal vandaag de huidige vicepresident Joe Biden ontmoeten.

De staf van het Witte Huis stond de nieuwe president alvast massaal op te wachten.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Trumps team

Trump is ondertussen ook begonnen aan zijn zoektocht naar kandidaten voor de honderden functies die hij de komende maanden zal moeten invullen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, aangezien  elke kandidaat gescreend moet worden. Voor sommigen moet de Senaat bovendien hun functie bevestigen.

"Om dat allemaal te regelen, heeft Trump een team rond zich verzameld met aan het hoofd Chris Christie, de gouverneur van New Jersey", verklaart Aeyels. "Hij was één van de Republikeinen die al snel achter Trumps kandidatuur stond."

Ryan en McConnell

Intussen heeft Trump ook al met Paul Ryan gesproken, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en met Mitch McConnell, de voorzitter van de Senaat.

Trump noemde de ontmoeting met Ryan "een eer", en voegde eraan toe: "Ik denk dat we absoluut spectaculaire dingen gaan doen voor het Amerikaanse volk". 

Mogelijk hebben beide mannen een aantal punten besproken waarover de Republikeinen akkoord gaan en die al snel op de agenda geplaatst kunnen worden. "We kunnen niet snel genoeg beginnen, of het nu om de gezondheidszorg of immigratie gaat", zo zei Trump na afloop.

Ryan had een zekere afstand genomen van Trump na zijn uitspraken over het bepotelen van vrouwen en sindsdien weigerde hij nog samen met Trump op een podium te verschijnen. Hij heeft hem echter nooit helemaal laten vallen en sinds de overwinning van Trump heeft hij hem uitvoerig bewierrookt. Trump, die niet bekend staat voor zijn vergevingsgezindheid, heeft zich nog niet uitgesproken over de vraag of Ryan voorzitter van het Huis van Afgevaardigde kan blijven.

Daarna heeft Donald Trump ook Senaatsvoorzitter Mitch McConnell ontmoet. Na afloop zei Trump dat zijn drie prioriteiten immigratie, gezondheidszorg en jobs zullen zijn.

Meest gelezen