Voor het eerst Chinees aan het hoofd van Interpol

De volgende vier jaar wordt Interpol geleid door de Chinees Meng Hongwei. Het is de eerste keer dat China de leiding krijgt over de internationale politie-organisatie. Mensenrechtenorganisaties reageren bezorgd op de benoeming.

Meng Hongwei, onderminister van Publieke Veiligheid in China, volgt de Franse Mireille Ballestrazzi op als hoofd van Interpol. Hij werd verkozen op een vergadering van Interpol in Indonesië. Meng is de eerste Chinees die de post zal bekleden. China aasde al een tijd op de topfunctie, omdat de overheid zelf op zoek is naar tientallen gevluchte functionarissen. De Chinese president Xi Jinping treedt in zijn land hard op tegen corruptie. De benoeming van Meng Hongwei zou het gemakkelijker kunnen maken om hen wereldwijd op te sporen

Mensenrechtenorganisaties hebben daarom al kritiek geuit op de benoeming. Zo reageert Nicholas Bequelin van Amnesty International bezorgd op Twitter: "Dit is buitengewoon zorgwekkend gezien China's jarenlange poging om Interpol te gebruiken om dissidenten en vluchtelingen in het buitenland te arresteren". Ze wijzen erop dat verdachten in China vaak geen eerlijk proces krijgen. Bovendien vrezen ze dat China de positie zal misbruiken om ook politieke dissidenten op te sporen.

Meest gelezen