Wat vinden Vlaamse krantencommentatoren van president Trump?

De verkiezing van Donald Trump haalt vandaag ook de voorpagina's van alle Vlaamse kranten. Trumps onverwachte overwinning beroert de gemoederen. Commentatoren zien onder meer parallellen met 9/11 en de brexit. Een overzicht.

Het Laatste Nieuws: "De witte woede van Amerika"

Politiek commentator Jan Segers noemt de overwinning van Donald Trump in Het Laatste Nieuws zonder meer historisch. "Hij heeft in zijn eentje de Amerikaanse democratie gekaapt. Dan ben je meer dan een clown", vindt hij. Trump krijgt van Segers alvast het voordeel van de twijfel.

Segers merkt op dat een nieuwe "witte woede" Trump aan een verkiezingsoverwinning heeft geholpen. De blanke, traditionele Amerikaan is boos over de gang van zaken en voelt zich bedreigd. Trump, die belooft Amerika weer groots te maken, kan naar hun gevoel soelaas bieden. En zonder meer klinkt die belofte voor velen "geruststellend", aldus Segers, al slaagde Trump er niet in om de clichés te overstijgen in zijn overwinningsspeech. "Om geloofwaardig te zijn als president heeft Trump een extreme make-over nodig. Vervellen volstaat niet", schrijft hij.

De Standaard: "Surfen op de golf van Donald Trump"

Commentator Bart Sturtewagen ziet in De Standaard eveneens een grote groep "verontwaardigden" die Trump een stem heeft gegeven. Die beweging is de huidige politieke klasse grondig beu, en heeft gekozen voor een resoluut alternatief. "Kiezers hoeven geen gelijk te hebben om gerespecteerd te worden", schrijft hij.

Sturtewagen ziet hierin een parallel met de brexit: grote groepen mensen neigen steeds vaker naar het extreme. Hij waarschuwt dat populisten in andere landen hier mogelijk op zullen inspelen. "In Nederland, Frankrijk en Duitsland (met Geert Wilders, Marine Le Pen en Frauke Petry) staan er rechts-radicale leiders klaar om op zijn golf te surfen. Na het onwaarschijnlijke succesverhaal van Trump is niets nog ondenkbaar", meent Sturtewagen. "De vastgelopen democratie moet zich grondig vernieuwen", besluit hij.

De Morgen: "De sprong in het diepe"

Ook Bart Eeckhout van De Morgen ziet dat het rechts-populisme in de VS schromelijk onderschat is. Hij hekelt de foutieve opiniepeilingen, die op geen enkel moment in de race Trumps overwinning hadden voorspeld. "Een streep mediakritiek is dus op zijn plaats. Is het geen goed moment voor nieuwsredacties wereldwijd om af te kicken van die collectieve verslaving aan onbetrouwbare opiniepeilingen", schrijft hij.

"President Trump", de aanspreking is voor velen nog even wennen, zo ook voor Eeckhout. "Op geen enkel moment in de campagne heeft hij getoond dat hij geschikt is voor het belangrijkste politieke mandaat ter wereld. Maar Donald Trump is president, en dat moeten we respecteren. Hij heeft één grote kwaliteit uitgebuit: de zwakte van zijn tegenstrever", analyseert Eeckhout, die zich verder afvraagt hoe het zo ver is kunnen komen.

"Progressieven moeten evenwel niet kwaad zijn op de winnaar, ze moeten hun woede richten op de tegenkandidate, die hun zaak zo glorieus verknoeid heeft", sneert hij naar Clinton. "De kiezer stond voor een dilemma: kiezen voor iemand die ze niet vertrouwen (Clinton) of voor iemand die ze niet kunnen voorspellen (Trump). De meerderheid heeft voor de sprong in het diepe gekozen", zegt Eeckhout, die evenwel opmerkt "dat we ons de komende jaren niet gaan vervelen".

De Tijd: "Het ondenkbare wordt steeds meer politieke realiteit"

Volgens commentator Jean Vanempten van De Tijd is de verkiezing van Trump een keerpunt in de politieke geschiedenis. "De oude politieke consensus is verdwenen", meent hij. "Boosheid is een krachtig politiek wapen geworden. (...) De brexit was al een behoorlijke schok, dit nog meer."

Vanempten vreest ook dat het hier niet bij zal blijven. Populisten in andere landen ruiken bij deze hun kans. En daarin ziet hij de kwetsbaarheid van ons politieke systeem. "Als traditionele partijen die tendens willen stoppen, moeten ze daar dringend een coherent antwoord op zoeken én vinden. Dat ontbreekt totaal", besluit hij.

Het Nieuwsblad: "Donald Trump, de keuze die aanzet tot bezinning"

Hoofdredacteur en politiek commentator Liesbeth Van Impe heeft de kiesstrijd vanop de eerste rij gevolgd, in de VS. Zij noemt de verkiezing van Trump in Het Nieuwsblad een even belangrijk ankerpunt in de Amerikaanse geschiedenis als de aanslagen daar. "De Amerikanen hadden 9/11 al, nu hebben ze ook 11/9", steekt ze van wal.

Van Impe blikt terug op "de giftigste campagne ooit" die "een onwaarschijnlijke winnaar" heeft opgeleverd. Een groot deel van de wereld houdt naar haar gevoel een kater over aan zijn verkiezing. Van Impe merkt op dat enkele factoren geleid hebben tot Trumps overwinning: "de rebellie van de ontgoochelden en achtergelatenen tegen een bestuurlijke elite" enerzijds en "de tegenstelling tussen de globale economie, en de politiek die geen gelijke tred heeft gehouden" anderzijds.

Tenslotte hekelt Van Impe ook Trumps retoriek. "Hij heeft de ranzigste ideologieën vrije baan gegeven en bij tijden omarmd. En zijn kiezers hebben hem dat vergeven. In een diverse samenleving als de Amerikaanse is dat destructief. En dat lijkt ook geheel en al de bedoeling te zijn." Ze roept op tot "een therapeutisch debat" hierover.

Gazet van Antwerpen: "En wij vrouwen dan?"

Hoofdredacteur Kris Vanmarsenille speelt in haar commentaarstuk vooral op de verontwaardiging. Ze vraagt zich luidop af hoe Amerikaanse vrouwen de komende jaren verder moeten, onder president Trump. Vanmarsenille ziet bij vrouwen wereldwijd woede, ongeloof en diepe teleurstelling. Ze citeert passages uit een mail van haar 20-jarige dochter, om haar betoog kracht bij te zetten.

"Toch nog liever een onbekwame, racistische sex offender dan een vrouw dus? Ik voel me eerlijk gezegd machteloos. Je bent een crooked bitch of een pussy to grab en iedereen accepteert dat maar", zo schrijft Vanmarsenilles dochter. "Deze woorden doen pijn, en ik kan daar maar weinig tegenin brengen", zegt ze daar zelf over.

Ook Vanmarsenille hoopt dat politici niet voorbijgaan aan dit duidelijke signaal van de Amerikaanse bevolking. "We kunnen alleen maar hopen dat dit voor andere politici een wake-up call is." Vanmarsenille vindt dat "de grond waarop Trumps overwinning is gebouwd, grondig moet worden onderzocht" en dat vrouwen "met meer vuur dan ooit hun rechten moeten verdedigen".

Belang van Limburg: "Waarom de outcast de race op zijn sokken won"

Hoofdredacteur Indra Dewitte heeft de verkiezingsnacht gevolgd vanuit New York. In haar commentaarstuk stelt ze Hillary Clinton onomwonden verantwoordelijk voor de winst van Trump.

Dewitte is bijzonder scherp voor de Democrate: volgens haar heeft vooral Hillary's stuurse imago en arrogantie haar parten gespeeld. "Ze wist onvoldoende te charmeren. Haar discours was te veel plastic geworden", schrijft ze. "Ergens onderweg is ze de link met de politiek kwijtgeraakt."

Clintons gebrek aan natuurlijke charme contrasteerde zo fel met het charisma van Trump dat hij daar dubbel kon van profiteren. "Tegen elke poll en ratio in heeft miljardair Trump de meerderheid gecharmeerd. Met zijn opgestoken vinger naar het establishment heeft hij wél mensen kunnen charmeren."

Zijn duidelijke verkiezingsoverwinning maakt Trump echter niet meteen "presidentieel". "Hij zal moeten vervellen tot staatsman. De tijd van "grab them by the pussy" is definitief voorbij", besluit ze.

Meest gelezen