18-jarige sans-papiers is beste arbeider van Bretagne

Williams Kemadjou Tchatchoua legde een hels traject af om vanuit Kameroen in Frankrijk te geraken. Verblijfspapieren heeft hij niet, maar hij slaagde er wel in om de medaille van beste metaalarbeider van Bretagne in de wacht te slepen.
Melilla, mei 2014. Ruim 100 migranten bestormen de omheining. Williams is één van hen.

Williams is net 18 geworden, maar hij is al vele jaren weg van huis. Hij is nog maar 11 jaar toen hij zijn geboortedorp Loum, in het oosten van Kameroen, zijn moeder, zus en drie broers verlaat om bij zijn oom in de grote stad te gaan wonen, op zoek naar een betere toekomst.

In Douala werkt hij enkele jaren als illegale straatventer. Na het overlijden van zijn oom, echter, trekt hij opnieuw de wijde wereld. Naar Europa, deze keer. "Want in Afrika leef je niet, je overleeft", argumenteert Willams.

In enkele maanden tijd reist hij via Nigeria, Niger en Algerije naar Marokko. De vervoersmiddelen wisselen elkaar af, nu eens gaat het per motorfiets, auto of broussetaxi, dan weer per bus, trein of te voet. In Marokko aangekomen probeert hij drie keer de Spaanse enclave van Melilla te bereiken. Bij de laatste poging, een bestorming van de omheining met zowat 140 anderen op 1 mei 2014, lukt het ook echt.

Daarna gaat het via Parijs naar de Bretonse stad Quimper. Bij zijn aankomst denkt hij dat hij in Duitsland aangekomen is, afgaande op het Bretons dat hij er hoort praten. In Quimper ontfermt de sociale dienst zich over hem, hij wordt in een pleeggezin geplaatst. Later volgt hij een opleiding metaal, samen met schoolmoeë Franse leerlingen. Een jaar later lijkt het leven hem opnieuw toe te lachen.

"Hij is erg gemotiveerd en geïnteresseerd in dingen", zegt de schooldirecteur die zijn studiekosten hielp te betalen. "Hij is begonnen van nul, maar hij leert erg snel. Het is een parel."

Meest gelezen