"Zijn stijl heeft alle modes overstegen"

De muziekwereld eert de overleden zanger Leonard Cohen. Het unieke talent van de zanger van "I'm your man" en "Tower of song" wordt wereldwijd geprezen. "Leonard Cohen is vandaag even relevant als hij was in de jaren 60. Zijn stijl heeft alle modes overstegen", reageert de Canadese premier Justin Trudeau op zijn dood.

Het unieke talent van Leonard Cohen wordt wereldwijd geprezen. "We zullen je missen Leonard Cohen. De manier waarop je gevoelens en emoties verwerkte in je poëzie en muziek, was uniek.", reageert de Canadese premier Justin Trudeau.

"Leonard Cohen is vandaag even relevant als hij was in de jaren 60. Hij was een van de meest invloedrijke muzikanten en zijn werk heeft alle modes overstegen."

"We herinneren ons liefdevol voor zijn diepe stem, zijn zelfspot en zijn tijdloze nummers die vele generaties inspireerden en beroerden. Namens alle Canadezen wil ik mijn oprechte medeleven betuigen aan de familie, vrienden, collega's en bewonderaars van Cohen", besluit Justin Trudeau.

Toegankelijk en poëtisch

Ook in ons land wordt het talent van Leonard Cohen omschreven in superlatieven. "Er is maar een Cohen", zegt muziekjournalist en filmregisseur Mark Didden.

"De literaire kwaliteiten en de ongewone stem van Cohen maken hem heel uniek. Je krijgt de indruk dat er niets gebeurt in zijn werk. Het lijkt een kabbelend water, maar daaronder zit er heel wat te koken en hij bracht het zo goed", aldus Didden.

Radio 1 presentator Ronald Verhaeghe omschrijft het werk van Cohen als toegankelijk en poëtisch. "Er zijn veel quotes die je uit de songs van Cohen kan halen. De mooiste vind ik: "There's a crack in everything, and that's where the light gets in"."

"Het werk van Cohen is tegelijk toegankelijk en heel erg poëtisch. Hij heeft nummers gemaakt waarover je kan nadenken. Het is heel gelaagd en het staat ergens voor", besluit Verhaeghe.

Fenomenale avonden in Gent

De openluchtconcerten van Leonard Cohen in Gent staan in het geheugen van minister van Werk Kris Peeters gegrift. "Ik heb het genoegen gehad om twee keer een optreden van Cohen mee te maken in Gent. Die avonden waren fenomenaal", aldus Peeters.

"Tijdens de optredens was het goed weer met de ondergaande zon en de stem van Leonard Cohen. Dat maakte het memorabel. Ik denk dat iedereen die daar toen was, zich dat nog levendig herinnert."

Literatuurwetenschapper Francis Mus omschrijft Cohen als een heel spiritueel mens. "Hij was iemand die veel bezig was met religie. Hij dacht ook veel na over zijn metier als kunstenaar als dichter en muzikant. Er zijn veel parallellen te trekken tussen het poëtische oeuvre en het muzikale."

Meest gelezen