Baas van Turkse oppositiekrant Cumhuriyet opgepakt

Akin Atalay, baas van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet, is opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven Atatürk in Istanboel. Hij was met het vliegtuig geland uit Duitsland. Dat heeft de krant laten weten.

Vorige week waren al negen journalisten van de oppositiekrant achter de tralies gezet, onder wie de hoofdredacteur. Ze werden allemaal opgepakt in het kader van een onderzoek naar "terroristische activiteiten" die verband houden met de beweging van prediker Fethullah Gülen en met de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Gülen wordt door de Turkse regering beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van juli te zitten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft na die couppoging een grote zuiveringsoperatie opgezet, waarbij onder meer de pers zwaar wordt aangepakt. Cumhuriyet levert felle kritiek op Erdogan.

Meest gelezen