Bende mensensmokkelaars opgerold

Europese politiediensten hebben meer dan 100 mensen gearresteerd in een grootschalige actie tegen mensensmokkel. Het zou gaan om een organisatie die de afgelopen jaren zo'n 6.000 Oekraïners naar Groot-Brittannië en Ierland heeft gesmokkeld.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Sommige Oekraïners werden met de ferry naar Engeland gebracht.

In totaal zijn er 115 mensen opgepakt, voornamelijk op Spaanse luchthavens waar veel toeristen aankomen zoals Barcelona, Malaga, Tenerife en Mallorca. Daar werden tientallen Oekraïners opgepakt die met valse papieren op weg waren naar Groot-Brittannië en Ierland.

De leiders van de organisatie zouden ook opgepakt zijn, onder andere in Roemenië en Polen, waar ze een echt reisbureau uitbaatten voor Oekraïense migranten.

Ook ons land was bij de smokkeloperatie betrokken. De kandidaat-migranten werden eerst naar Polen gebracht waar ze valse Poolse documenten kregen, waarmee ze vrij in de Europese Unie konden reizen. Daarmee vlogen ze dan naar Spanje, maar ook naar Frankrijk en ons land, waar ze in zogenaamde safehouses werden ondergebracht.

Van daaruit werden ze dan op bepaalde tijdstippen verder gesmokkeld naar Ierland en Groot-Brittannië. De kandidaat-migranten betaalden voor een totaalpakket met daarin een Europees paspoort, vliegtuig en of ferrytickets en accommodatie.

Meest gelezen