Donald Trump slaat en zalft op Twitter na gewelddadig protest

Donald Trump heeft op Twitter gereageerd op de demonstraties in verschillende Amerikaanse steden tegen zijn verkiezing. In de staat Oregon kwam het daarbij tot geweld. Trump looft "de passie van de betogers voor ons land". Enkele uren had hij op hetzelfde medium nochtans erg scherp uitgehaald naar de betogers en de media die achter volgens hem achter de demonstraties zitten. Is de toekomstige Amerikaanse president gewoon heel erg impulsief, of gaat het hier om een ingreep van zijn campagneteam?
AFP or licensors

Donald Trump reageerde gisterenavond (lokale tijd) erg scherp op de protesten die al voor de derde avond op rij plaatsvonden in verscheidene Amerikaanse steden. Trump had zich tijdens zijn overwinningsspeech nochtans zeer mild getoond en uitdrukkelijk gezegd dat hij de president van alle Amerikanen wou zijn. Met zijn tweet echter leek hij terug te grijpen naar zijn oude, vertrouwde retoriek. Hij beschuldigde de media ervan de betogers op te jutten.

"We hebben net erg open en succesvolle presidentsverkiezingen gehad. Nu demonstreren professionele betogers, aangevuurd door de media. Heel erg oneerlijk!", fulmineerde hij.

Enkele uren later volgde een nieuwe tweet, waarin opnieuw een heel andere toon te horen was. "Ik hou ervan dat kleine groepjes betogers gisterenavond zo'n passie voor ons land hebben. We zullen allemaal één worden en trots zijn!"

Had Trump te snel gesproken en kwam hij tot inkeer of gaat het om een ingreep van zijn adviseurs? Joost mag het weten.

Rellen in Portland, Oregon

Zo klein zijn de groepjes betogers, die sinds enkele dagen her en der in het land hun ongenoegen met Trumps verkiezing uiten, anders niet. In de stad Portland in de staat Oregon stapten gisteren ongeveer 4.000 mensen stapten door de straten. Tegen het eind van de betoging braken rellen uit. Winkelruiten gingen aan diggelen, er werden vuurpijlen afgevuurd en vuilniscontainers werden in brand gestoken. "Wij verwerpen de verkozen president", klonk het herhaaldelijk.

Toen de betogers rond middernacht projectielen begonnen te gooien naar de politie, chargeerde die met traangas en rubberkogels om de menigte uit elkaar te drijven. 26 mensen werden gearresteerd.

Demonstraties in heel het land

Ook elders in de VS, zowel in Democratische als Republikeinse staten, trokken honderden mensen de straat op. In veel steden was het al de derde nacht op rij dat er gedemonstreerd werd, hoewel het aantal betogers duidelijk dalende is.

In New York City kwam een grote groep betogers bijeen voor de Trump Tower op Fifth Avenue. Ze riepen anti-Trump slogans en droegen spandoeken met slogans tegen de Republikein. "Neem de klimaatverandering, de deal met Iran, mensenrechten, massadeportaties, ... De man heeft het op werkelijk elk vlak verkeerd voor", zei een betoger.

In de buurt van het stadhuis in Philadelphia hielden betogers spandoeken op met slogans als "Niet onze president", "Trans tegen Trump" en "Maak Amerika veilig voor iedereen". Ook in Louisville, Kentucky en voor de Trump Tower in Chicago werd actiegevoerd. In Baltimore, Maryland, liepen honderden betogers het footballstadium binnen waar de Baltimore Ravens een match aan het spelen waren. In Oakland, Californië kwam het tot geduw en getrek met de politie.

In Denver, Minneapolis en Los Angeles slaagden betogers erin om grote kruispunten en snelwegen te blokkeren. In het centrum van San Francisco trokken scholieren zingend door de straten: ze zwaaiden met regenboog- en Mexicaanse vlaggen. Omstanders in de overwegend Democratische stad stakend goedkeurend een duim in de lucht.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen