Europese Unie verlengt tijdelijke grenscontroles met drie maanden

De Europese ministers van Handel hebben beslist om de tijdelijke grenscontroles te verlengen. Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen mogen hun eigen grenzen dus blijven controleren. De maatregel zou normaal gesproken half november worden opgeheven, maar wordt nu met drie maanden verlengd.

Binnen de Schengenzone zijn de controles aan de nationale grenzen opgeheven, maar in volle vluchtelingencrisis besloten verschillende lidstaten vorig jaar terug te grijpen naar grenscontroles.

Op 12 mei stemde de EU ermee in dat de vijf Schengenlanden voor maximaal zes maanden hun grenscontroles konden verlengen, wegens "uitzonderlijke omstandigheden". Zowel Berlijn, Wenen als Kopenhagen hadden gevraagd om ook na 12 november grenscontroles toe te laten. Verschillende EU-lidstaten uitten kritiek op die vraag omdat in hun ogen de migratiedruk was afgenomen.

De maatregelen die in het kader van deze verlenging genomen werden moeten "gericht en beperkt zijn in bereik, frequentie, plaats en tijd, en tot wat strikt noodzakelijk is". "Ons uiteindelijk doel is om zo snel mogelijk terug te keren naar Schengen", zegt de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak.

Eind oktober had ook al de Europese Commissie de gevraagde verlenging toegestaan.

Meest gelezen