Gemengde gevoelens bij vakbonden na afwijzing overnamevoorstel PostNL

De vakbonden bij Bpost reageren met gemengde gevoelens op de afwijzing van het overnamevoorstel van Bpost door het Nederlandse postbedrijf PostNL. De socialistische vakbond ACOD, die eerder nog dreigde met een staking, reageert teleurgesteld. Aan Franstalige kant noemt men het "goed nieuws vanuit sociaal oogpunt, maar wellicht niet op economisch vlak". Bpost zelf wil nog niet reageren.

De socialistische vakbond ACOD diende eerder een stakingsaanzegging in tegen het overnamevoorstel uit vrees dat de Belgische werknemers van Bpost hun verworven rechten zouden verliezen. Toch betreurt vakbondsman Jean-Pierre Nyns nu dat PostNL het overnamevoorstel heeft afgewezen.

"Ik betreur deze snelle en definitieve reactie van PostNL. Bpost heeft absoluut een partner nodig om zich sterker op te stellen op Europees niveau. Maar wij maken ons ongerust over de eventuele consequenties. Er is een hele hoge prijs geboden, het personeel heeft al een hoge prijs betaald om Bpost winstgevend te maken en wij maken ons ongerust dat het personeel andermaal die hoge prijs zal moeten betalen."

Franstalige vakbond: "Afwijzing is goede zaak"

Jacques Lespagnard van de sector Post van de socialistische overheidsvakbond CGSP is echter niet verbaasd dat de Nederlanders het overnamevoorstel hebben afgewezen. Hij verwijst naar de weinig enthousiaste reacties van de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn minister van Economie Henk Kamp.

Onmiddellijk nadat Bpost de overnameplannen bekendmaakte, werd vanuit Nederlandse politieke hoek bezorgd gereageerd, met name over het Belgische overheidsbelang in Bpost. Kamp noemde de mogelijke overname "een stap terug" voor PostNL. Rutte sprak over een "stap in de verkeerde richting".

Voor Lespagnard is de afwijzing een goede zaak: de overname van PostNL door Bpost zou de privatisering van de Belgische post betekend hebben. De Belgische staat, nu voor 51 procent eigenaar van Bpost, zou bepaalde aandelen verkocht hebben.

De socialistische overheidsvakbond diende een stakingsaanzegging in als reactie op de plannen van Bpost om PostNL over te nemen. Nu het overnamevoorstel is gekelderd, is die aanzegging in principe niet meer actueel. Lespagnard blijft echter voorzichtig. "Ik twijfel er niet aan dat Bpost alternatieven zal proberen te vinden. Het bedrijf probeert zich te privatiseren, met de steun van de (federale) regering. Ik maak me geen enkele illusie", aldus de vakbondsman.

Liberale vakbond: "Bevinden ons in het onbekende"

Marc De Mulder van de groep Post van de liberale vakbond VSOA deelt dat standpunt. "De regering heeft haar wil bevestigd om de post te privatiseren. Als de afwijzing definitief is, bevinden we ons in het onbekende omdat de post toch geprivatiseerd zal worden."

Voor De Mulder is de afwijzing van het overnamevoorstel niet noodzakelijk goed nieuws. Hij vreest met name dat PostNL een concurrent zal worden van Bpost. Het Nederlandse postbedrijf wil volgens de vakbondsman zijn markt in België immers uitbreiden. "Tot nu was het de Belgische post die zich op het overnamepad begaf, maar misschien wordt zij op termijn overgenomen door iemand anders", aldus De Mulder.

Meest gelezen