Gent springt vanaf maart 2017 op kar van koopzondagen

In navolging van andere steden organiseert Gent vanaf maart 2017 maandelijkse koopzondagen, enkel in het centrum en telkens op de eerste zondag van de maand. Dat heeft de Gentse schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD) bekendgemaakt.

Aan de kust zijn al langer koopzondagen, Antwerpen doet het al drie jaar en Brugge en Brussel zijn er dit jaar mee gestart. De eerste Gentse koopzondag valt op 5 maart 2017. Op februari en augustus na wordt die elke eerste zondag van de maand herhaald.

Omdat er in Gent geen politiek akkoord is rond de erkenning als toeristisch centrum, wordt teruggegrepen naar wetgeving uit de jaren zestig die vijftien zondagsopeningen mogelijk maakt. Bovenop de tien koopzondagen op de eerste zondag van de maand, zijn er ook nog koopzondagen voorzien met eindjaar, dit jaar op 4, 11 en 18 december en 8 januari. Op vrijdag 23 december vindt er een avondshopping tot 21 uur plaats.

"De Gentse handelaars moeten ook de kans krijgen om op zondag open te zijn, als ze dat willen", zegt Christophe Peeters. "Dat er op zondag wel degelijk een verkooppotentieel is in Gent, is duidelijk. Op basis van onder andere passantentellingen blijkt dat Gent baat zou hebben bij zondagsopeningen. Gent zit daarnaast ook nog steeds in de lift als aantrekkelijke toeristenstad."

Peeters meent ook dat handelaars moeten inspelen op een veranderend winkelpatroon. Een combinatie van aangepaste openingsuren, de indeling van de stad in sfeergebieden, en het handenvrij winkelen (Shop en Hop), waarbij koopwaren uit honderd handelszaken in lockers van vier parkings geleverd worden, moeten de handel in het stadscentrum mee een duw in de rug geven.

Meest gelezen