Kinderzenders sluiten zich aan bij Pietenpact van deBuren

De Vlaamse kinderzenders en speelgoedketen Dreamland hebben het Pietenpact van het Vlaams-Nederlands huis deBuren onderschreven. Ze engageren zich om van het Sinterklaasfeest een feest zonder raciale stereotyperingen te maken.
© VRT - Geert Van Hoeymissen

Het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren heeft een jaar lang in stilte gewerkt aan het Pietenpakt, waarin een oplossing wordt gezocht naar het probleem van de stereotype beeldvorming rond Zwarte Piet. Vooral in Nederland leidde de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de intrede van de Sint tot heftige reacties.

Een grote groep mensen riep op om de "racistische figuur" Zwarte Piet af te schaffen. In Vlaanderen klinkt die roep niet zo heftig.

De ondertekenaars van het Pietenpact kiezen voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen. De klassieke volledig zwart geschminkte piet met rode lippen verdwijnt dus. "Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten - roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten - jong en oud komt verblijden", klinkt het.

DeBuren roept alle mogelijk organisaties op om het Pietenpact ook te ondertekenen op de website www.deburen.be. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen verbant. Stijn Coninx werkt mee aan de captatie van de Sint in Antwerpen op Ketnet.

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen