Kortfilm "Balcony" bekroond tijdens openingsavond Holebifilmfestival

De kortfilm "Balcony" van de Engelse cineast Toby Fell-Holden is in Leuven tijdens de openingsavond van het 16e Holebifilmfestival bekroond met de prijs voor de beste kortfilm, ter waarde van 1.000 euro. Uit 158 inzendingen van kortfilms uit 37 landen selecteerde een jury er 4 die vertoond werden en waaruit het aanwezige publiek de winnaar mocht kiezen.

"Balcony" vertelt het verhaal van de Britse teenager Tina die zich aangetrokken voelt tot Dana. Deze Afghaanse immigrante is zowel slachtoffer van het geweld van haar vader als van racistische vooroordelen in haar omgeving.

De kortfilm uit 2015 won ook al op andere festivals prijzen zoals het BFI London Film Festival, Flickerfest International Short Film Festival, Urbanworld Film Festival en sleepte ook de Berlinale Crystal Bear in de wacht. De film prijkt hierdoor ook op de long list voor de Oscars.

Er werden donderdag nog twee andere prijzen uitgereikt. De Jong Talentprijs ging naar "Mascaras" van de Belg David San Juan en de "OUTtv publieksprijs" naar "Buddy" van de Duitser Kai Stänicke.

Het Holebifilmfestival loopt van 10 tot en met 29 november in 11 steden en gemeenten van Vlaams-Brabant. In totaal zijn 45 voorstellingen geprogrammeerd met een holebi- of transgenderthema. Opmerkelijke films zijn "The Danish girl", "Boulevard" (met wijlen Robin Williams) en "Strike a pose", een documentaire over de Blond Ambition Tour van Madonna.

Op 16 november vertonen in het Leuvense Provinciehuis enkele jonge Belgische filmmakers hun films "Alleen" en "Et dimanche, le déluge". Daarnaast worden enkele Belgische premières vertoond zoals "Barash", "Fear of water" en "AWOL". Het programma bevat daarnaast ook drie theaterproducties.

Meest gelezen