PostNL wijst overnamevoorstel Bpost af

PostNL heeft het "ongevraagde en voorwaardelijke'' overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen, laat het Nederlandse postbedrijf weten. Het Belgische BPost had enkele maanden geleden al een vriendelijk overnamebod gelanceerd, maar dat werd negatief onthaald. Nu was er een nieuw verbeterd bod. Maar dat zien de Nederlanders dus ook niet zitten.

Bpost lanceerde vorige week zondag een verbeterd overnamevoorstel op zijn Nederlandse sectorgenoot: Bpost had 2,5 miljard euro veil. Concreet wou Bpost 5,65 euro (in cash en aandelen) op tafel leggen per aandeel PostNL.

Bpost zag in het samengaan van de twee bedrijven een strategische meerwaarde. Samen zouden beide bedrijven "een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België", klonk het vorige week in het persbericht.

Bpost voorspelde mogelijk 3.200 extra voltijdse banen op middellange termijn, indien de overname zou doorgaan. De extra banen zouden gelijk verdeeld worden over Nederland en België". Het merk PostNL en het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag zouden behouden blijven. Het hoofdkantoor van de fusiegroep zou in Brussel staan. Bpost benadrukte ook dat er alleen een concreet bod zou komen als PostNL het voorstel zou aanvaarden. Minister van Telecom en Post Alexander De Croo (Open VLD) reageerde alleszins positief op het voorstel.

"Bod te laag en te riskant"

Maar dat was dus buiten PostNL gerekend. Het Nederlandse postbedrijf liet vandaag in een persbericht weten vertrouwen te hebben in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Bovendien is het bod te laag en te riskant voor de aandeelhouders van PostNL en zijn de niet-financiële voorwaarden te vrijblijvend, luidt het. Zo zou een goede onderbouwing van de pensioengarantie, het creëren van banen en de oprichting van de het voorgestelde innovatiecentrum ontbreken.

Daarnaast zet PostNL vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de facto nog steeds controle zou kunnen uitoefenen.

Bpost bevestigt dat ze een brief hebben gekregen van PostNL die in de lijn ligt met het persbericht dat het Nederlandse postbedrijf had verspreid. In een persmededeling zegt Bpost dat het de brief bestudeert en een antwoord voorbereidt.

"Geen Air France-KLM toestanden"

De centrale ondernemingsraad (COR) van PostNL steunt de afwijzing van het bod door het bestuur van het postbedrijf. Volgens voorzitter Cees Degeling is het voorstel "niet in het belang van PostNL en zijn medewerkers, en ook niet in het belang van de Nederlandse samenleving". "De COR wil niet dat de PostNL-medewerkers worden geconfronteerd met toestanden zoals bij Air France-KLM." Daarmee verwijst de ondernemingsraad naar de bemoeienis van de Franse overheid met de luchtvaartmaatschappij.

Ook de Nederlandse regering heeft ernstige bedenkingen rond het overnamebod. Minister van Economie Henk Kamp ziet een overname van PostNL door een bedrijf dat grotendeels in staatshanden is "als een stap terug". Volgens Kamp heeft het kabinet haar zorgen over de gang van zaken reeds overgebracht aan de Belgische regering, en zullen de twee regeringen nader overleg voeren. Toch benadrukt hij dat de regering geen directe aanknopingspunten heeft om een overname te blokkeren.

Overigens waren niet alleen de Nederlanders niet gediend met het overnamebod. Ook binnen Bpost zelf klonk protest. De socialistische vakbond ACOD diende een stakingsaanzegging in uit bezorgdheid over de grote som die het bedrijf wou betalen voor de overname van zijn Nederlandse sectorgenoot. De vakbond stelde zich met name vragen bij de waarborg die Bpost wou verstrekken om zo nodig de pensioenlasten van de Nederlandse postbodes te garanderen.

Meest gelezen