200-tal tegenstanders van Zwarte Piet opgepakt in Nederland

In Nederland is Sinterklaas feestelijk ingehaald in het Zuid-Hollandse Maassluis. Zo'n 200 tegenstanders van Zwarte Piet werden aangehouden toen ze op weg waren naar Maassluis om te protesteren.

Sinterklaas maakte met zijn paard en de Pieten een tocht door Maassluis. Langs de kant stonden veel belangstellenden voor de intocht. Tegelijkertijd hadden honderden agenten in uniform en in burger hun posities ingenomen en waren ook zo'n honderd particuliere beveiligers actief om de orde te bewaren. In de lucht hing een politiehelikopter.

In Maassluis geldt sinds vanmorgen 3 uur en nog tot morgen 3 uur een noodverordening. Dat betekent dat groepen mensen die de openbare orde willen verstoren makkelijker kunnen worden verwijderd, teruggestuurd of opgepakt.

In Rotterdam werden een 200-tal tegenstanders van Zwarte Piet die in Maassluis wilden gaan demonstreren tegengehouden door de politie. De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, waarin allerlei tegenstanders van Zwarte Piet zijn verenigd, wilden hun protest daarom verleggen naar Rotterdam, waar Sinterklaas ook feestelijk wordt binnengehaald vanmiddag.

Daarop werden de meeste activisten opgepakt, omdat ze een demonstratieverbod hadden overtreden. "Bij het afvoeren van de aangehouden activisten naar een gereedstaande bus zijn over en weer flinke tikken uitgedeeld", zegt NOS-verslaggever Robert Bas. De tegenstanders verzetten zich tegen het Sinterklaasfeest omdat dat in hun ogen racistisch is.

Een kleine groep demonstranten wist aan de politie te ontkomen. Zij zijn uiteindelijk alsnog naar de intocht van de Sint in Rotterdam gegaan. Daar hebben ze een klein protest tegen Zwarte Piet gehouden, onder de Erasmusbrug.

Meest gelezen