"Abdeslam is in de gevangenis verder geradicaliseerd"

Salah Abdeslam, de enige nog levende terrorist achter de aanslagen in Parijs, is in de gevangenis verder geradicaliseerd. Mede daardoor weigert hij met justitie te praten. Dat zegt zijn voormalig advocaat, Sven Mary, in een interview met de Nederlandse Volkskrant.

"Abdeslams deradicalisering had al een tijd geleden moeten beginnen, maar het wordt alleen maar erger", aldus Mary. "Hij heeft een baard nu. Hij is een echte fundamentalistische moslim geworden. Hij was een jongen van de straat met Nikes."

De omstandigheden in de gevangenis hebben bijgedragen aan de radicalisering, stelt Mary. "Men foltert hem niet fysiek. Het is geen Guantánamo Bay. Maar men beantwoordt horror wel met mentale foltering. Waarom zou hij nog iets willen geven aan degene die hem dit aandoet?"

Vorige maand legde Mary, samen met de Franse advocaat Frank Berton, de verdediging van Abdeslam neer. "Zwijgen was niet het plan. Dit was niet de verdediging die wij voor ogen hadden. Mijn doel was altijd hem te laten praten, dat was ook de voorwaarde voor Berton om mee te doen."

Nu blijkt dat de radicalisering van hun voormalige cliënt ook een rol speelde bij het besluit te stoppen. "Men heeft hem het statuut van het heldendom gegeven door hem neer te zetten als hét brein. En hij is het gaan geloven. Hij is in een positie geplaatst waarin hij zich alleen maar kan laten gelden als martelaar. Hij is het stereotype terrorist geworden."

Morgen is het een jaar geleden dat negen aanslagplegers terreur zaaiden in Parijs. Bij de aanslagen op concertzaal Bataclan, stadion Stade de France en cafés in de binnenstad vielen 130 doden en 368 gewonden. Zeven terroristen kwamen om. Abdeslam, die zijn bomgordel in de prullenbak had gegooid, slaagde erin het land te ontvluchten. Hij werd op 18 maart 2016 opgepakt in Molenbeek.

Half oktober smeekte zijn broer Mohamed hem om eindelijk te spreken. "Ik heb soms de indruk dat hij eerder nog meer geradicaliseerd dan gederadicaliseerd is", zei zijn broer toen al.

Meest gelezen