Antwerps filmhuis Corsan weigert handdoek in de ring te gooien

Het Antwerpse filmbedrijf Corsan, dat meer dan 200 miljoen euro ophaalde bij investeerders, gaat in beroep tegen de vonnissen van zowel de fiscale als de handelsrechtbank. Dat meldt De Tijd.

De handelsrechtbank keurde vorige week het reorganisatieplan van Corsan af, waardoor de advocaten van het filmhuis moesten kiezen tussen beroep aantekenen of de boeken neerleggen.

Corsan-topman Paul Breuls kondigt nu aan dat hij beroep aantekent tegen zowel de afkeuring van het reorganisatieplan als de afwijzing van de fiscale attesten voor zijn film "Killing season". De fiscale rechtbank oordeelde vorige week dat de fiscus terecht de fiscale attesten weigert voor de film.

Breuls zal geen beroep aantekenen tegen het vonnis dat het reorganisatieplan voor de financieringsvennootschap achter "Killing season" afkeurde. Die gaat dus wel over de kop.

"We kunnen ons niet neerleggen bij al die vonnissen", stelt Breuls. "Als zakenmensen en als filmmakers zijn we moreel verplicht voort te vechten. We blijven geloven in de rechtsstaat."

Het vonnis over de fiscale eindattesten voor "Killing season" dreigt zelfs een precedent te scheppen voor alle filmproducenten in België, zegt hij. "Want de rechtbank aanvaardt niet dat we werken met forfaitaire vergoedingen zoals een "producers fee" van 7,5 procent. Maar zowel Europees als wereldwijd zijn die forfaitaire vergoedingen een gangbare praktijk in de filmwereld. Als Corsan zo niet mag werken, moet de fiscus dat ook maar controleren bij alle filmproducenten in ons land."

De voorlopige bewindvoerders hebben bij Corsan intussen nog altijd geen eurocent teruggevonden van de meer dan 200 miljoen euro die het Antwerpse filmbedrijf de afgelopen jaren ophaalde bij meer dan duizend zelfstandigen, vrije beroepers en kmo's.

Meest gelezen