Clinton: "FBI-baas Comey verantwoordelijk voor nederlaag"

Ex-presidentskandidate Hillary Clinton heeft in een telefoongesprek met haar donoren verklaard dat FBI-baas James Comey achter haar verkiezingsnederlaag zit. "Er zijn veel redenen waarom een verkiezing zoals deze niet succesvol is, maar onze analyse is dat de brief van Comey twijfels heeft doen rijzen die ongegrond waren, zoals ook werd bewezen, en ons momentum heeft gestopt", zei de Democrate volgens een donor, aldus New York Times.
AFP or licensors

Clinton zei aan haar donoren, van wie er sommigen tot 100 miljoen dollar geschonken hebben aan haar campagne, dat ze in veel "battleground states" een voorsprong had, maar dat ze na de onthullingen van Comey over het FBI-onderzoek naar haar e-mails "terugviel in de peilingen en hard moest werken om de voorsprong terug te winnen in het laatste weekend".

Clinton zei ook dat de tweede brief van Comey haar campagne zelfs meer schade heeft berokkend. Haar campagne zei eerder al dat het klaarblijkelijk positieve resultaat van het onderzoek vooral een invloed had op de kiezers die Clinton al niet vertrouwden en vatbaar waren voor de verklaringen van Trump over een "vervalst systeem".

E-mails

FBI-chef James Comey maakte elf dagen voor de verkiezing bekend dat op de computer van ex-parlementslid Anthony Weiner nieuwe e-mails ontdekt waren. Eerder onderzoek naar het gebruik van een private e-mailserver door Clinton werd afgesloten met de conclusie dat Clinton zeer onvoorzichtig was geweest, maar niets had gedaan waardoor ze strafrechtelijk moest worden vervolgd. Twee dagen voor de verkiezing liet Comey, opnieuw in een brief, weten dat ook uit het nieuwe onderzoek bleek dat Clinton geen crimineel gedrag vertoonde.

Het nieuws van het nieuwe onderzoek sloeg in als een bom voor Clinton, die haar voorsprong op Trump zag inkrimpen. Clinton en haar campagneteam uitten destijds al scherpe kritiek tegen Comey omdat hij zo kort voor de verkiezing dergelijk nieuws naar buiten bracht. Trump maakte dan weer gebruik van de nieuwe e-mailaffaire om Clinton door het slijk te halen. Hij noemde die nieuwe onthullingen onder meer "het grootste schandaal sinds Watergate".

Meest gelezen