De Wever: "Afspraken over Zwarte Piet compleet overbodig"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt de nieuwe afspraken over Zwarte Piet "compleet overbodig". Hij verwijst daarmee naar het zogenoemde 'Pietenpact', dat verschillende organisaties en televisiezenders hebben afgesloten, om het stereotype beeld rond Zwarte Piet te doen verdwijnen.
Burgemeester De Wever bij de intrede van de Sint in Antwerpen.

Volgens De Wever was het probleem vorig jaar al opgelost met de "roetpiet" - een zwarte piet met roetvegen in het gezicht. Die roetpiet noemt De Wever een goed idee, dat de traditie respecteert en waardoor niemand zich gekarikaturiseerd voelt, terwijl het ook kindvriendelijk is, want het is nog steeds een zwarte piet.

Waarom men dan opnieuw over de zaak moet beginnen, is hem een volkomen raadsel, zo zei De Wever. "Om nu te zeggen, ja er moeten ook blauwe, gele, stroopwafelpieten zijn, daar is niemand vragende partij voor in Vlaanderen", zei De Wever. "In Nederland leeft dat debat, maar hier niet."

Overigens zegt De Wever dat hij er geen enkele moeite mee dat de roetpiet "geofficialiseerd" wordt, zoals nu met het Pietenpact gebeurd is; "maar doe dat dan gewoon en zwijg er over, en begin niet twijfel te zaaien over dit evenement", zo zei hij.

Door het nieuws over het Pietenpact dachten een aantal mensen blijkbaar dat er ook in Antwerpen bij de intrede van de Sint veelkleurige pieten zouden aanwezig zijn. "Ik heb gisteren tot 's nachts e-mails moeten beantwoorden van mensen die dachten dat er blauwe en regenboogpieten van de boot zouden komen, en die niet meer wensten te komen. De Vlamingen willen gerust respect opbrengen voor iedereen, maar ze vragen ook een beetje respect voor hun tradities, en dat vind ik maar normaal", zo zei De Wever.

Meest gelezen