Derde dag van protesten tegen Trump

in de Verenigde Staten zijn er vannacht voor de derde dag op rij enkele duizenden mensen op straat gekomen tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Ze beschuldigen hem ervan minderheden uit te sluiten en roepen op tot respect voor de rechten en vrijheden.

In New York kwamen enkele duizenden mensen samen in het park aan Washington Square, en stapten naar de Trump Tower. Sommige aanwezigen zwaaiden met Mexicaanse vlaggen, anderen hadden posters van de Democratische verliezer van de presidentsverkiezing Hillary Clinton bij zich. Ze riepen slogans als "dit is niet onze president". Elf betogers werden opgepakt.

De manifestaties verliepen veelal rustig, nadat woensdag en donderdag op sommige plaatsen geweld was uitgebroken. De politie van Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, moest wel traangas en flitsgranaten inzetten om betogers uiteen te drijven. Een betoger raakte gewond door een kogel, maar de precieze omstandigheden van dit incident zijn nog onduidelijk. In Portland werden gisteren al 26 mensen opgepakt bij rellen. Volgens de politie mengen zich oproerkraaiers onder de demonstranten.

Trump zelf haalde donderdag zwaar uit naar de manifestanten op Twitter. "Ik heb net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu zijn professionele manifestanten, aangemoedigd door de media, aan het protesteren. Zeer oneerlijk!", tweette hij. Vrijdagochtend veranderde hij zijn toon echter, en reageerde hij op een veel "presidentiëlere manier" op de protesten: "Ik hou van het feit dat de kleine groepen manifestanten van gisterenavond gepassioneerd zijn door ons geweldig land. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!".

Trump verklaarde tijdens een interview met de Wall Street Journal nog dat hij "een land wil waar de mensen elkaar graag zien". Hij denkt echter niet dat hij met zijn campagneretoriek, waarin hij Mexicanen bijvoorbeeld verkrachters en dieven heeft genoemd, te ver is gegaan. "Neen, ik ben gewonnen", antwoordde hij op die vraag.

Meest gelezen