Fiscus krijgt 49.000 namen van Belgen in Luxemburg

De Belgische fiscus heeft een ongezien aantal gegevens van Belgen met bankrekeningen in Luxemburg in handen gekregen. Dat meldt De Tijd. Het gaat om ruim 49.000 rekeningnummers die zijn gestolen bij de Luxemburgse Banque et Caisse d'Épargne de l'État (BCEE).

"We hebben de gegevens op 30 september gekregen van de Duitse belastingadministratie. Onze dataminers zijn de data al enkele weken aan het analyseren", zegt minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) in een antwoord op een vraag van parlementslid Georges Gilkinet (Ecolo).

Eerdere gegevens die de Duitse fiscus aan ons land had doorgespeeld over Zwitserse rekeningen, bleken gecodeerd, anoniem  en gedateerd (2006) te zijn. Nu is er wel sprake van familienamen en woonplaatsen waarmee de fiscus aan de slag kan. De Luxemburgse bank in kwestie is al 150 jaar oud en volledig in handen van de Luxemburgse staat.

De omvang van het lek is zonder precedent. Meer dan 49.000 bankgegevens is een veelvoud van het aantal bankgegevens van Belgen die uitlekten dankzij de Panama Papers en SwissLeaks. Ook ter vergelijking: Nederland kreeg eind september van de Duitse fiscus "slechts" 4.400 gegevens van Nederlands BCEE-cliënten.

De Duitsers hebben de gestolen bankgegevens voor vijf miljoen euro gekocht. Minister Van Overtveldt laat de BBI onderzoeken of onze fiscus in de toekomst ook gelekte gegevens kan aankopen. De BBI zal ook polsen naar de ervaring van de Deense overheid die de gegevens van 600 Denen die in de gelekte Panamapapers opduiken gekocht heeft.

Meest gelezen