Francken stoot almaar meer asielaanvragen af

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stoot almaar meer asielaanvragen af. "In tegenstelling tot Duitsland heeft België van meet af aan duidelijk gemaakt dat het de Dublin-procedure ten volle zou toepassen op elke nationaliteit", dat staat in de beleidsnota van Francken, schrijft De Standaard. Die Dublin-procedure bepaalt welk land verantwoordelijk is voor een asielaanvraag.

De Europese Dublin-verordening bepaalt welk land verantwoordelijk is voor een asielaanvraag, door onder meer te kijken naar het land waarlangs de vluchteling Europa is binnengekomen en of de vluchteling in een ander land al een gezinslid heeft met een verblijfsvergunning.

Francken wil die Dublin-procedure helemaal uitputten om zo veel mogelijk aanvraagdossiers door te sturen naar andere Europese landen. Vorig jaar werd aan 1.913 personen een Dublin-weigering uitgereikt, en tijdens de eerste negen maanden van 2016 kregen al 2.679 asielzoekers zo'n weigering. In de eerste negen maanden van dit jaar werden bovendien al meer vluchtelingen naar het bevoegde land overgebracht dan in heel 2015.

De staatssecretaris pleit er bovendien voor om zo snel mogelijk de transfers naar Griekenland weer in te voeren. "Alleen op die manier kan asielzoekers duidelijk worden gemaakt dat zij niet zelf hun land van asiel kunnen zoeken", klinkt het.

Het uitputten van de Dublin-procedure is ook een van de middelen waarmee Francken de werklast van het Commissariaat-Generaal van de Vluchtelingen en Staatslozen wil verminderen. Francken hamert in zijn ­beleidsnota bovendien nogmaals op de koppeling tussen het ­verblijfsrecht en de wil om te integreren.

Meest gelezen