Gezochte terrorist Atar in brief aan moeder: "Ik ben niét het brein achter aanslagen"

De meest gezochte man van België is hij, Oussama Atar. Hij zou de vermoedelijke organisator van de aanslagen in Brussel en Parijs zijn. Maar onlangs schreef hij een brief aan zijn moeder waarin hij zijn onschuld uitschreeuwt. Atar zegt daarin ook dat hij nooit meer naar Europa gaat terugkeren.

Atar, een 32-jarige Belg van Marokkaanse afkomst én neef van de terreurbroers El Bakraoui, wordt al maandenlang gezocht. Bronnen dicht bij het onderzoek lieten zich vorige week ontvallen dat het Atar is die zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmed", een tot op heden mysterieuze figuur die mogelijk in Syrië verblijft en de leden van de terreurcel van Parijs en Brussel aanstuurde.

"Het zijn leugens en laster die de laatste tijd in de media verschijnen over mij", laat Atar in een "recent" geschreven brief weten aan zijn moeder. De brief kwam bij haar terecht via een zus van Atar, met wie hij contact had via Facebook. De krant La Dernière Heure publiceert de brief vandaag.

"Nee, ik ben niet het brein achter de aanslagen in Brussel, ik was niet op de hoogte van wat Brahim en Khalid (de broers El Bakraoui die zich opbliezen op Zaventem en in Maalbeek, nvdr.) van plan waren. Ik ben Ossama Bin Laden niet, en ik ben ook niet de rechterhand van Abou Bakr Baghdadi (de leider van terreurgroep IS, nvdr.). Die honden weten dat maar al te goed."

"Ik kom niet terug"

Oussama Atar laat in de brief aan zijn moeder verder ook weten dat het "heel goed" gaat met hem en dat zijn zoontje "flink groeit". Maar terugkeren naar Europa gaat hij niet doen. "Ik kom niet terug nadat Allah me heeft gered van deze criminelen. Die honden weten maar al te goed waar ik me nu bevind, dus waarom die leugens en die strijd tegenover jullie, mijn familie? Ze willen mij alleen maar zoveel mogelijk schade toebrengen, omdat die honden het niet kunnen verkroppen dat ik aan hun cel ben ontsnapt."

Atar laat in de brief verstaan dat hij België opnieuw ontvlucht is omdat het Belgische gerecht hem voor de rechter wil brengen. Nochtans zou hij - althans volgens zijn naasten - garanties hebben gekregen dat hij niet meer vervolgd zou worden. Met die zekerheid in het achterhoofd, had Atar kennelijk plannen om een handelszaak te starten in Brussel.

Door de mazen van het net geglipt

Terreurverdachte Atar werd in 2005 al opgepakt in Irak voor wapenhandel. Zeven jaar later werd hij vrijgelaten na bemiddeling door de Belgische regering. Pas na de aanslagen van 22 maart van dit jaar belandde hij weer op de OCAD-lijst.

De voorbije maanden voerde de politie verschillende huiszoekingen uit in de omgeving van Atar. Op 12 augustus zou hij tussen de mazen van het net zijn geglipt bij huiszoekingen in het Brusselse.

Meest gelezen