Honderdduizenden Zuid-Koreanen eisen ontslag van presidente

Bij een van de grootste massaprotesten in Zuid-Korea van de voorbije decennia hebben honderdduizenden mensen in Seoel het aftreden van presidente Park Geun-hye geëist. De conservatieve staatsleidster is onder vuur komen te liggen omdat ze een goede vriendin toegelaten zou hebben zich te mengen in regeringszaken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De betogers verzamelden in de buurt van het presidentieel paleis in het centrum van Seoel. De politie sprak bij het begin van de demonstratie over 190.000 deelnemers, de organisatoren gingen van meer dan een half miljoen deelnemers uit en hoopten uiteindelijk af te klokken op bijna een miljoen.

Park Geun-hye wordt ervan beschuldigd dat ze zich te veel heeft laten leiden door haar raadgeefster Choi Soon-sil . Die zou haar vriendschap met Park hebben misbruikt om grote bedrijven als Samsung te dwingen grote sommen geld te geven aan dubieuze stichtingen, sommen die ze vervolgens zou hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

De publieke opinie is echter ook ongerust in welke mate Choi zich mengde in regeringszaken en toegang had tot vertrouwelijke documenten, hoewel ze geen officiële functie bekleedde en geen veiligheidsmachtiging had. Park heeft zich al twee keer openlijk geëxcuseerd voor de corruptiezaak rond haar vertrouwelinge, die achter de tralies zit, maar dat heeft de Zuid-Koreanen tot dusver niet kunnen sussen.

De voorbije weekends waren er ook al straatprotesten. Net zoals toen ging het zaterdag om een heel verscheiden publiek: jongeren en studenten, maar ook gepensioneerden en jonge koppels met kinderen.

Meest gelezen