Minderhedenforum wil "Pietenpact" nog niet ondertekenen: "Gaat niet ver genoeg"

Het Minderhedenforum toont zich tevreden met het "Pietenpact", de door het Vlaams-Nederlands huis deBuren gelanceerde intentieverklaring om Sinterklaas te vieren zonder raciale stereotyperingen. Maar het Forum zal het pact voorlopig niet ondertekenen, omdat het nog niet ver genoeg gaat, zo laat directeur Wouter Van Bellingen weten.

De compromistekst handhaaft de figuur van Piet, maar bant alle racistische verwijzingen. Vanaf volgend jaar zullen ze alleen maar pieten met roetvegen, ongeschminkte pieten of andere varianten laten aantreden.

Het Minderhedenforum is blij met het initiatief maar ondertekent het dus nog niet: "Het 'Pietenpact" is een waardevol initiatief om de raciale stereotyperingen te bannen binnen Sinterklaas, het belangrijkste kinderfeest in Vlaanderen en Nederland", aldus directeur Van Bellingen.

"Niet overtuigd dat huidige Piet-figuur moet gehandhaafd worden"

"Maar voor ons als belangenbehartiger van mensen met een migratieachtergrond, is het op dit moment nog niet mogelijk om het pact te ondertekenen. Momenteel zijn we niet overtuigd dat de huidige "piet"-figuur moet gehandhaafd worden", luidt de redenering van het Minderhedenforum.

"We sluiten echter nog niet uit om op termijn toch het pact te ondertekenen wanneer de einddoelstelling van het Pietenpact meer duidelijk wordt. We zijn dan ook bereid om hierover de dialoog aan te gaan met deBuren en alle medeondertekenaars."

"Het nieuwe normaal"

 De tekst staat ter ondertekening op www.deburen.eu. De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen dit Pietenpact digitaal ondertekenen. Op die manier wil de intentieverklaring als breed gedragen compromis het nieuwe normaal worden in ons taalgebied.

Het Gemeenschapsonderwijs, het Katholiek Onderwijs, de Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisiezenders en -producenten, jeugdtheaters en speelgoedketen Dreamland hebben het pact al ondertekend. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan achter de te tekst.

Meest gelezen