Minister Pannenmans: "De daken liggen er goed bij voor de Sint"

In Antwerpen is Sinterklaas samen met zijn Zwarte Pieten aangekomen. De Sint werd van harte welkom geheten door Bart De Wever (N-VA), de burgemeester van Antwerpen. "Hoe zit het met de daken", was de prangende vraag die op de lippen van de Sint brandde. Gelukkig had De Wever gebeld met de minister van Binnenlandse Daken.
© VRT - Geert Van Hoeymissen

Naar goede gewoonte meert de Sint rond midden november aan met zijn stoomboot in Antwerpen. Dit jaar was dat voor de 651e keer (!). De grote en immer kwieke kindervriend maakte zelfs een sprongetje toen hij voet aan wal zette. Bart de Wever ontving hem op de rode loper. "Welkom", klonk het. De Sint had meteen een vraag voor de burgemeester: "Hoe is het gesteld met de daken?" Een cruciale vraag, want in de nacht van 5 op 6 december moeten de Sint en zijn Pieten telkens hun leven wagen.

De Wever had echter al met mevrouw Pannenmans gebeld. "De minister van Binnenlandse Daken zegt dat de daken er goed bij liggen", kon hij de Sint geruststellen. Vervolgens trok de Sint samen met zijn gevolg de stad in. Zo'n 15.000 kinderen en ouders juichten hen toe. Ze stopten de Sint brieven met tekeningen toe. Een aantal onder hen waren verkleed en geschminkt als Roetveegpieten.

"Ik ben niet verdrietig, zeker niet als ik in dit land ben", sprak een blije Sint. Een belangrijk moment was er trouwens ook voor Victor, de Ketnetvriend van Kaatje en Kamiel. Hij wilde graag zijn tutje meegeven aan de Sint.

Ramon probeert "al die mooie mama's" te versieren

Hoogtepunt is uiteraard de Sint op het balkon van het stadhuis. Ramon Iglesias, de verzorger van Slecht Weer Vandaag, mocht de Grote Markt opwarmen. Hij was een en al lof voor de mama's. "Al die mooie mama's die een stapje in de wereld willen zetten en een babysit hebben, mogen me een berichtje sturen", liet de Spaanse Don Juan subtiel weten, waarop hij zijn versie van "The way to your heart" zong.

Emma bijna in de zak van Zwarte Piet

Gelukkig hield de Sint wél het hoofd koel op het balkon. Hij riep daarbij álle kinderen op om NIET te pesten en flink mee te werken op school. Maar toen de Sint zijn grote boek bovenhaalde, keerde het tij plots.

De 6-jarige Emma bleek haar mama een patat te hebben gegeven, Arthur (5) had zijn eendje in chocolademelk geduwd en Mila (4) had haar opa om zeep geholpen... Zwarte Piet snelde de drie onschuldige kindjes te hulp door die horrorverhalen te nuanceren. De Sint had niet goed in zijn boek gelezen en kon dus - oef - besluiten: "Er zijn dit jaar geen stoute kinderen!" De ontlading op de Grote Markt was groot.

Meest gelezen