Nieuw vredesakkoord tussen Colombiaanse regering en FARC

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC hebben een nieuw vredesakkoord bereikt. Een eerste vredesakkoord van eind augustus werd in oktober tijdens een referendum door de bevolking afgekeurd.
AFP or licensors
president Juan Manuel Santos

"We hebben een nieuw finaal vredesakkoord bereikt voor het gewapend conflict, waarin aanpassingen, preciseringen en aanvullingen werden toegevoerd van verschillende onderdelen van de maatschappij", klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft bovendien een ontmoeting gehad met zijn voorganger Alvaro Uribe, een van de grootste tegenstanders van het vorige akkoord, om hem te overtuigen om het nieuwe akkoord wel goed te keuren.

Eerder meldde Santos al dat het nieuwe vredesakkoord niet opnieuw ter stemming zal voorleggen aan de bevolking. Op juridisch vlak is de goedkeuring door het Congres voldoende, maar bij het eerste vredesakkoord wilde Santos met het referendum een grotere basis bereiken.

Santos meldt op Twitter dat hij om 20.00 uur (02.00 uur zondag Belgische tijd) "naar Colombia gaat om te spreken over het grote nieuws van vandaag".

Meest gelezen