Staatsveiligheid waarschuwt voor gevaar geradicaliseerde gevangenen

De Staatsveiligheid maakt zich zorgen over de opvolging van geradicaliseerde gevangenen. "Een aantal gevangenen radicaliseren in de gevangenis, en blijven mogelijk gevaarlijk wanneer ze vrijkomen", zegt topman Jaak Raes aan VRT Nieuws.
BELGA/JOURET

Er zitten in onze cellen 150 veroordeelde terroristen. Maar het aantal gedetineerden dat een potentieel risico vormt, is groter. Hoe groot is niet duidelijk, maar het hoofd van de Staatsveiligheid vreest het moment waarop die mensen vrijkomen.

"Ik waarschuw op dit moment. Naast die strijders die terugkomen en een mogelijke dreiging zijn voor ons land, zijn er ook nog een aantal die radicaliseren in de gevangenis en mogelijks gevaarlijk zijn en blijven wanneer ze vrijkomen", zegt Jaak Raes aan onze collega's van het reportagemagazine "Pano".

Eerder waarschuwde de Staatsveiligheid al dat er nog steeds honderden jihadstrijders in de gaten moeten worden gehouden. Het gaat dan om teruggekeerde Syriëstrijders, eenzaten en buitenlandse terreurverdachten die rondzwerven in Europa.

De Vlaamse Gemeenschap zegt dat ze al veel inspanningen levert om radicalisering binnen de gevangenissen tegen te gaan. "Binnen de gevangenissen zijn beleidscoördinatoren aan het werk en zij coördineren en geven de mogelijkheid aan gedetineerden om bijvoorbeeld een psychiater te zien binnen de gevangenis of om een opleiding te volgen", zegt Liesbeth Wyseur van het departement Welzijn.

"Zij worden daarbij ook geconfronteerd met mensen die radicaliseren en daarom hebben we nu expertise aangetrokken om al onze beleidscoördinatoren te ondersteunen en mee met hen te gaan zoeken welke specifieke noden de mensen met een radicaliseringsproblematiek hebben en hoe we hen kunnen bieden wat zij nodig hebben", aldus Wyseur.

"Homegrown terrorist fighters"

De veiligheidsdiensten beginnen intussen volop te werken rond "homegrown terrorist fighters", die ze zien als de uitdaging van de toekomst. Dat zegt OCAD-topman Paul Van Tigchelt in een interview met De Standaard en Het Laatste Nieuws. Het OCAD zet de gegevens van jihadi's die in ons land radicaliseren en hier een aanslag willen plegen op een specifieke lijst.

"Er zijn bijna geen mensen meer die vertrekken naar Syrië. Daarentegen zijn er wel in toenemende mate mensen die helemaal niet de intentie hebben om zich bij IS te voegen, maar die net zo goed een groot gevaar vormen. Van hen gaat de grootste dreiging uit, samen met de teruggekeerde strijders."

De HTF'ers zijn jongeren, vaak eenlingen, die door kansarmoede, discriminatie, racisme, criminaliteit of problematische gezinssituaties geradicaliseerd zijn omdat ze makkelijk geïndoctrineerd konden worden, aldus Van Tigchelt nog. Ze radicaliseren vaak via online propaganda. "Die jongeren moeten we nu voor ons winnen door in te zetten op de twee factoren van radicalisering: vervreemding van de maatschappij en indoctrinatie", vindt Van Tigchelt.

"Moeten af van koudwatervrees over technologie"

De OCAD-topman vindt ook dat we af moeten van de koudwatervrees als het gaat over het inzetten van technologie in terreur- en criminaliteitsbestrijding.

"Mijn smartphone en supermarkt weten meer over mij dan de overheid. Daarover hoor ik niemand klagen. Maar o wee als de overheid meer info wil. Regels en controle zijn noodzakelijk, maar de technologie maakt vandaag zoveel meer mogelijk dan dat wij 'maar' mogen doen. Nochtans heeft de overheid de cruciale plicht haar burgers te beschermen."

Meest gelezen