Taliban plegen aanslag op grootste VS-basis in Afghanistan: 4 doden

Op de grootste Amerikaanse militaire basis in Afghanistan zijn zeker vier doden gevallen bij een explosie. De aanslag is opgeëist door de taliban.

Rond twee uur vanochtend Belgische tijd werd de luchtmachtbasis van Bagram, net ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul, opgeschrikt door een explosie. De NAVO-missie in Afghanistan laat weten dat daarbij vier doden en 14 gewonden gevallen zijn. "Onze teams zijn nu bezig met de gewonden te verzorgen en het incident te onderzoeken", klinkt het in een mededeling.

Hoe de aanslag precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Volgens lokale media kon een terrorist zich via een list toegang verschaffen tot de zwaar bewaakte basis, en liet hij daar zijn bommengordel ontploffen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is intussen wel opgeëist door Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de taliban-strijders. De aanslag toont nog maar eens aan dat de veiligheidssituatie in Afghanistan steeds penibeler aan het worden is.

De luchtmachtbasis van Bagram is de grootste Amerikaanse militaire basis in Afghanistan, en wordt wel vaker aangevallen. In december vorig jaar lieten zes Amerikaanse soldaten het leven bij een zelfmoordaanslag door de taliban. 

Meest gelezen