Tientallen doden bij aanslag op moslimschrijn in Pakistan

Bij een bomaanslag op een moslimschrijn in het zuiden van Pakistan zijn zeker 52 doden en minstens 100 gewonden gevallen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten meegedeeld. De aanslag is opgeëist door de terreurbeweging IS.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Een gewonde wordt binnengebracht in het ziekenhuis van Hub.

De aanslag gebeurde in het district Hub, in de zuidwestelijke provincie Baloetsjistan. In die regio zijn er wel vaker aanslagen door islamistische militanten. Dit jaar waren burgers al verschillende keren het doelwit van die aanslagen.

De gelovigen, soefi-moslims, waren in het Shah Bilal Noorani-schrijn een "dhamal", een trance-achtige dans, aan het uitvoeren toen de bom ontplofte. Die dans, waarbij de soefi's in het rond draaien, lokt tegen valavond altijd veel publiek.Volgens een BBC-correspondent waren gelovigen vanuit het hele land en buurland Iran naar het populaire schrijn afgezakt.

Het schrijn ligt afgelegen, en de provinciale regering heeft 25 ambulances naar het heiligdom gestuurd vanuit de stad Hub. Een aantal gewonden zijn ook afgevoerd naar ziekenhuizen in de havenstad Karachi, die zo'n 100 kilometer ten zuiden van het schrijn ligt.

Het soefisme, een tolerante, mystieke stroming in de islam heeft in Pakisten miljoenen volgelingen maar wordt bestreden door extremisten. Die beschouwen ook de verering van heiligen in schrijnen als ketterij.

De terreurbeweging IS heeft de aanslag opgeëist via haar persbureau. Ook de vorige zware aanslag in Beloetsjistan, die op een politieschool waarbij 60 mensen gedood werden, werd door IS opgeëist.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Medewerkers van het ziekenhuis in Karachi wachten op gewonden.

Meest gelezen