Van Rompuy: "Mijn grootste zorg is Trump als opperbevelhebber van het machtigste leger"

Herman Van Rompuy, de voormalige Europees president, is niet gerust in Donald Trump als president van de VS. Zijn grootste zorg is dat de Republikein opperbevelhebber is van het leger. "Beeld je in: een enorme macht in handen van een onvoorspelbaar iemand", zegt Van Rompuy daarover in "De afspraak".

Het protest in de VS is vandaag aan dag 3 toe. Betogers scanderen "Not my president" en laten hun ongenoegen blijken over Donald Trump als nieuw verkozen president. Ze maken zich zorgen over de gelijkheid van holebi's, over de latino's en zwarten in het land, over de klimaatplannen, enz.

Voormalig Europees president Herman Van Rompuy maakt zich ook zorgen, maar zijn grootste zorg ligt op militair vlak. "Trump is opperbevelhebber van het leger, het machtigste leger ter wereld. De Duitse bondskanselier (Angela Merkel, red.) en de Britse premier (Theresa May, red.) zijn dat bijvoorbeeld niet. Trump is dus verantwoordelijk", legt van Rompuy uit. "Soms is die verantwoordelijkheid persoonlijk. Herinner je de chemische aanvallen in Syrië? Barack Obama moest toen beslissen over gerichte raketaanvallen op het Syrische regime. Hij besloot dat uiteindelijk niet te doen."

Van Rompuy maakt vervolgens de vergelijking met Trump: "Beeld je in: een enorme macht in handen van een onvoorspelbaar iemand. Ik sta niet in voor de gevolgen. De toekomst van de wereld -oorlog en vrede- hangt af van iemand wiens gedrag volledig onvoorspelbaar is."

Bekijk hier het fragment uit "De afspraak":

Meest gelezen