Van Zwarte Piet naar Roetveegpiet: "Geen revolutie, dit groeit al jaren in Vlaanderen"

Geen Zwarte Pieten meer, maar Roetveegpieten. Dat staat althans in het Pietenpact, waarmee de ondertekenaars komaf willen maken met "blackfacing" en de raciale stereotypes tijdens het Sinterklaasfeest. "Met het pact willen wij niet normeren en dit is ook geen revolutie", verduidelijkt initiatiefnemer Wim Vanseveren van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. "Wat we voorstellen ligt in de lijn van wat al jaren aan het groeien is in Vlaanderen."

Straks meert de Sint aan in Antwerpen. Zijn pieten zijn al sinds vorig jaar niet meer helemaal zwart. Het zijn Roetpieten, omdat ze zo vaak door de schoorsteen moeten kruipen. En die Roetpieten zijn niet alleen op Ketnet te zien, maar binnenkort ook op school en op vele andere plaatsen. Allerlei organisaties hebben daartoe een Pietenpact ondertekend, een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

"Het Pietenpact is een pleidooi voor een mooie voortzetting van het klassieke Sinterklaasfeest, maar dan zonder raciale connotaties bij Piet", legt Wim Vanseveren (zie foto in tekst) uit. "We hebben het dan niet meer over Zwarte Piet, want we denken dat je moet afstappen van blackfacing en van die dikke rode lippen. En vooral ook van een aantal karaktertrekken die men toedichtte aan de klassieke Zwarte Piet, namelijk dat dat een knecht zou zijn of een dom hulpje."

"Willen niet normeren"

Hoe mag die nieuwe alternatieve Piet er dan wel uitzien? "Dat laten we graag over aan de creativiteit. Vrij gangbaar is de Roetveegpiet, waarbij het verhaal is dat die man beroepshalve zeer geregeld door de schoorsteen moet klimmen en dalen en dat er al eens een zwarte veeg achterblijft op het gelaat", zegt Vanseveren van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

"Maar het mag ook iets anders zijn, we willen echt niet normeren. De enige afspraak is dat de zwarte kinderen niet meer aanzien worden als Zwarte Piet zodat het ook voor hen een vrolijke belevenis kan zijn."

"Geen revolutie, maar gaandeweg het nieuwe normaal"

De discussie rond Zwarte Piet woedt al enkele jaren heftig bij onze noorderburen. In Vlaanderen bleef het echter kalm. De initiatiefnemers van het Pietenpact ontketenen naar eigen zeggen echter geen revolutie hier. "Wat we voorstellen ligt in de lijn van wat al een aantal jaar aan het groeien is in Vlaanderen. We denken dat het nu het moment is om dat officieel te maken, en dat dit gaandeweg het nieuwe normaal wordt", aldus Wim Vanseveren. 

"In Nederland wordt het debat inderdaad veel scherper en extremer gevoerd, men vindt mekaar niet. We hopen door dit speelse Pietenpact dat we aan onze collega's in Nederland kunnen zeggen om zich bij ons aan te sluiten."

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Meest gelezen