Venetianen protesteren tegen moeilijke leefomstandigheden en leegloop

In Venetië hebben honderden inwoners geprotesteerd tegen de leegloop van de stad en de problemen die ze dagelijks ondervinden in de toeristische trekpleister. De betogers droegen symbolisch lege koffers en brachten ook een reuzenkoffer naar het stadhuis.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
De betogers droegen een symbolische reuzenkoffer naar het stadhuis.

De demonstranten hingen een spandoek aan de beroemde Rialto-brug met de hashtag "Venexodus". Jaarlijks trekken een duizendtal inwoners weg uit de stad, en het aantal inwoners is gedaald van 175.000 in 1951 tot slechts 55.000 nu.

De inwoners zeggen dat ze weggedreven worden door de hoge huurprijzen en een tekort aan woningen, wat dan weer veroorzaakt wordt doordat veel appartementen voor veel geld verhuurd worden aan toeristen. Daarnaast zijn er ook problemen om bijvoorbeeld de dagelijkse inkopen te doen in een stad zonder auto's, die vooral in het hoogseizoen overspoeld wordt door toeristen, zo'n 60.000 per dag, 20 miljoen per jaar, en worden de woningen langs de kanalen aangetast door het golvende water.

Het protest vond plaats tijdens het jaarlijkse "acqua alta" of hoogwater, wanneer de overstromingen in Venetië op hun hoogtepunt zijn. In die periode lopen kelders en gelijkvloerse verdiepingen geregeld onder water, en ook een aantal straten en pleinen lopen dan onder. Toeristen en inwoners moeten dan hun toevlucht zoeken tot rubberlaarzen of gebruik maken van houten wandelbruggetjes.

"Pompeï"

"Venetië verliest elk jaar 1.000 inwoners", zei Matteo Secchi, de leider van de organisatie venessia.com, die de manifestatie had georganiseerd. "We veranderen in Pompeï, een stad waar mensen op bezoek gaan, en waarvan ze zeggen dat ze prachtig is, maar waar niemand leeft."

Een aantal demonstranten werden ontvangen op het stadhuis en ze zeiden na afloop dat de ontmoeting "bemoedigend" was. De burgemeester van Venetië heeft voorgesteld om een taks te heffen op dagjesmensen om hun aantal te beperken.

Op het einde van de manifestatie verliet een van de betogers, verkleed in de rode mantel en de witte hermelijnen kraag van de vroegere leiders van de republiek Venetië, de doges, in een gondel symbolisch de stad.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De betogers hingen de slogan #Venexodus aan de Rialto-brug.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De betogers droegen lege koffers, als symbool voor de duizend mensen die jaarlijks hun koffers pakken en de stad verlaten."Dag mijn Venetië" staat op een ervan te lezen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Op het einde van de manifestatie werd een betoger verkleed als een doge per gondel de stad uitgebracht.

AFP or licensors

Een vrouw stapt in rubberlaarzen over het overstroomde San Marco-plein.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vooral in het hoogseizoen wordt Venetië overspoeld door duizenden toeristen.

Meest gelezen