Zal prins Harry verhuizen of waagt actrice Meghan Markle de sprong?

Nu de Britse prins Harry officieel "van straat is", is het gissen naar de toekomst. Hoe moet de relatie met de Amerikaanse "Suits"-actrice Meghan Markle verder? Markle zou volgens de Britse pers dit weekend logeren bij Harry in Londen. Is het een voorbode? Of zal Harry op termijn opteren voor een "Zweeds scenario", en dus verhuizen naar Canada? We zetten de opties op een rijtje.

1) Volgt prins Harry het voorbeeld van prinses Madeleine?

Het is niet ondenkbaar dat prins Harry verhuist naar Canada waar Meghan Markle woont. Ook de Zweedse prinses Madeleine volgde haar geliefde, bankier Chris O'Neill, naar New York. Dat was nog vóór hun huwelijk in 2013. Madeleine is net als Harry slechts een reserve-troonopvolger. Zo is Madeleine zesde in lijn bij het Zweedse hof, Harry is vijfde in lijn. O'Neill weigerde trouwens ook een koninklijke titel te dragen en bleef Amerikaans staatsburger, precies voor zijn job in de financiële wereld. Dat zou Markle kunnen doen om zich op haar acteercarrière te blijven focussen.

Madeleine en haar gezin verhuisden vorig najaar naar Londen voor O'Neills werk. Wie denkt dat de prinses al die tijd met haar vingers heeft zitten draaien, vergist zich. Ze voedt haar twee kleine kinderen, Leonore (2,5 jaar) en Nicolas (17 maanden), op en zet zich in voor het goede doel. Haar stokpaardjes zijn kinderrechten en de strijd tegen kindermisbruik waarvoor ze internationale conferenties bijwoont. Als er zich in Stockholm officiële plichtplegingen voordoen, zakt ze wel telkens af. Het Zweedse koningshuis is immens populair en de familie treedt graag voltallig aan.

(c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures

Prins Harry kan zich in Canada en/of de Verenigde Staten inzetten voor charity work, zoals hij nu al doet. Hij zet zijn schouders onder talrijke initiatieven voor oorlogsveteranen. De prins en Markle hebben niet voor niets elkaar leren op de Invictus Games, zeg maar de Paralympische Spelen voor gewonde oorlogsveteranen.

Harry (32) kan in Canada en/of de VS eventueel in de luwte leven. Het fenomeen "prins" is de Amerikaanse en Canadese pers niet echt bekend. Daar leeft de traditie van presidenten en premiers. Voor het geld moet Harry een verhuizing niet laten. Als hij koninklijke taken uitvoert, worden die sowieso gecompenseerd -prins Charles legt bij voor de activiteiten van zijn twee zonen- en hij kan teren op de erfenis van zijn moeder Lady Diana. Harry kreeg op zijn 30e verjaardag toegang tot een slordige 9 miljoen euro (+ interesten).

2) Of volgt Meghan Markle het voorbeeld van de Deense Mary?

Prins Harry heeft een hechte band met zijn familie, dus zou Meghan Markle ook gewoon de oversteek kunnen maken. Markle zou dan niet de eerste vrouw zijn die haar land achterliet. Koningin Fabiola en Paola deden het haar al voor, maar staken nooit onder stoelen of banken dat ze de Spaanse en Italiaanse zon misten.

Misschien een beter voorbeeld is prinses Mary van Denemarken. Mary Donaldson (44) groeide op in Australië en leerde kroonprins Frederik kennen tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Een jaar later liet ze haar droom van dierenarts voor wat het was en trok naar Denemarken. Een andere optie was er niet want Frederik is eerste in lijn voor de troonsopvolging.

Mary veroverde de harten door Deens te leren praten, paste zich als burgermeisje aan het protocol aan en wist bad boy Frederik te temmen. De prinses is intussen een van de populairste leden aan het Deense hof. Ze zet zich in voor het goede doel -welke prinses eigenlijk niet?- en draagt Australië nog altijd in haar hart door Australische ontwerpers te promoten en af en toe in Australische bladen te prijken. Karl Lagerfeld noemde zelfs de stijlvolle Mary samen met Kate Middleton ooit de "koninklijke zusjes".

3) Of wordt het eerder een hobbelig parcours?

Prinses Charlène van Monaco kan meespreken van een vrij hobbelig parcours. Charlène Wittstock, een professionele zwemster uit Zuid-Afrika, koos voor een leven in Monaco samen met prins Albert. Ze trouwden in 2011 maar worden de eerste jaren niet echt omschreven als dolgelukkig koppel. De avond vóór hun huwelijk wordt zelfs gezegd dat Charlène letterlijk probeerde te vluchten en foto's van een Charlène-als-gedrogeerde-bruid gaan de wereld rond.

De prinses zou het moeilijk gehad hebben om het niveau van haar schoonmoeder en stijlicoon, Grace Kelly, te evenaren. "Toen ik in het paleis aankwam, kreeg ik van niemand een draaiboek", verklapte ze in een gesprek met Paris Match. Sinds de geboorte van hun tweeling lijkt de dooi echter ingezet: Charlène heeft haar glimlach teruggevonden en kan niet genoeg benadrukken dat Albert haar steun en toeverlaat is.

De kans is klein dat Meghan géén koninklijk draaiboek krijgt. Sinds het drama met prinses Diana staat de Queen op begeleiding van alle nieuwkomers. De vrouw van prins William, Kate Middleton, werd en is nog altijd goed omringd. Als meisje uit de middle class werd ze ingewijd in de etiquette en de gedragsregels binnen het hof. Kate noemde William bij hun verloving "een goede leraar" en ze wordt met raad en daad bijgestaan door Sophie Rhys-Jones (foto), de vrouw van Williams oom, prins Edward. Weetje: Edward is de enige van de Queens kinderen wiens eerste huwelijk nog altijd standhoudt.

AP2011

4) Ai ai, sociale media

Meghan Markle is een kind van haar tijd en maakt als actrice en ontwerpster maar al te graag gebruik van sociale media. Instagram en Twitter bulken van de (persoonlijke) foto's over reizen, gezond eten, mode en schoonheid. Sinds de relatie met de Britse prins door Kensington Palace bevestigd is, heeft Markle niets meer gepost. Zal ze op haar elan voortgaan, trekt ze zich terug of past ze gewoon haar stijl aan?

Praktisch alle koningshuizen zijn terug te vinden op sociale media. Het is een nieuwe vorm van communiceren geworden om nieuws, video's en foto's snel te verspreiden. Maar ook leden van koninklijke families gebruiken aparte kanalen. Onze eigen prins Laurent zit sinds kort op Twitter om te bewijzen dat hij wel degelijk koninklijke taken vervult, en de Zweedse prinses Madeleine durft wel eens plaatjes van haar spelende kinderen te posten, maar evengoed berichten over haar activiteiten voor de World Childhood Foundation.

Het is een passie die Markle méér kan belichten. De actrice doet veel aan liefdadigheidswerk, ze is onder andere VN-ambassadrice en strijdt voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Vorig jaar bezocht ze nog een vluchtelingenkamp in Rwanda en sprak ze met vrouwelijke parlementsleden in Kigali.

Meest gelezen