Abaaoud logeerde in hetzelfde hotel als Thalys-terrorist

Toen hij vanuit Syrië onderweg was naar Europa heeft Abdelhamid Abaaoud - het brein achter de aanslagen in Parijs - in de Hongaarse hoofdstad Boedapest in hetzelfde hotel gelogeerd als Ayoub El Khazzani, de dader van de verijdelde aanslag op een Thalys in augustus vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Centre d’analyse du terrorisme (CAT), waarover Le Monde bericht. Het nieuws is ook uit goede bron bevestigd aan VRT Nieuws.

Uit het onderzoek van het CAT blijkt dat Abaaoud de eerste terrorist - die verantwoordelijk is voor 13 november - was die de Schengenzone is binnengetreden vanuit Syrië, begin augustus vorig jaar. Volgens de directeur van het CAT besliste Abaaoud om "zelf ter plaatste te komen" om "coördinator" te worden van de aanslagen in Parijs, enkele maanden na de ontmanteling van de terreurcel in Verviers.

Hij is toen tot in Hongarije samen gereisd met El Khazzani en ze logeerden er samen in een hotel in Boedapest, vooraleer hun wegen scheidden. Abaaoud nam de auto tot in Oostenrijk, El Khazzani reisde met de trein naar Wenen.

Aanslag op Thalys

El Khazzani is de man die midden augustus vorig jaar met een kalasjnikov begon te schieten op een Thalys-trein tussen Amsterdam en Parijs.

De man was opgestapt in Brussel, de trein was al op Frans grondgebied toen de aanval begon. De terrorist kon toen overmeesterd worden door enkele Amerikaanse militairen die toevallig op de trein waren en zo wellicht een bloedbad hebben vermeden.

El Khazzani ontkent op dit moment nog steeds dat hij lid zou zijn van een jihadistische groepering, maar bij inlichtingendiensten stond hij wel degelijk bekend als extremist. Later werden verder linken gelegd tussen El Khazzani en Abaaoud. De bevindingen van het CAT tonen nu echt een directe band aan tussen de Thalys-aanvaller, terreurgroep IS en de aanslagen in Parijs.

Abaaoud zelf kwam enkele dagen na de aanslagen in Parijs om het leven tijdens een politieactie. Hij had de aanslagenreeks niet alleen gecoördineerd, maar had zelf ook actief deelgenomen aan het bloedbad op 13 november.

Salah Abdeslam

Het rapport zegt ook dat tien jihadisten die betrokken waren bij de terreurdaden in Parijs en de aanslagen van 22 maart in Brussel, naar België werden gesmokkeld door een jeugdvriend van Abaaoud: Salah Abdeslam.

Ze zouden naar ons land zijn gebracht met de wagen tijdens “vier trajecten heen en terug tussen België en centraal-Europa”.

Meest gelezen