Drie lichamen geborgen uit Engelse bommenwerper in Glabbeek

In Glabbeek zijn drie lichamen geborgen bij opgravingen naar het wrak van de Engelse bommenwerper. Die stortte op 5 maart 1945 neer in een moerassige weide in de deelgemeente Bunsbeek en verdween meters diep in de ondergrond. De opgravingen gingen vrijdagmorgen van start op initiatief van het gemeentebestuur van Glabbeek en werden vandaag afgerond.
De Britse Honor Guard houdt een korte ceremonie bij het lichaam van Hogg.

Het vliegtuig - een Lancaster NN775 - stortte neer nadat het samen met 170 andere bommenwerpers van de Britse Royal Air Force een bombardement had uitgevoerd op een benzineraffinaderij in Gelsenkirchen in Duitsland. De 7 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Na de crash werden indertijd vier lijken geborgen, waarvan er slechts twee werden geïdentificeerd.

Bij de opgravingen zaterdag werd het lichaam van Christopher Hogg, dat zich achteraan het vliegtuig bevond, geborgen. Zondag werd de cockpit blootgelegd en werden de resten van nog twee lichamen aangetroffen. Volgens de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om de Noord-Ierse piloot Holman Kerr en de 18-jarige Australische flight sergeant Allan Olsen.

Voor de stoffelijke resten werd er telkens een korte militaire ceremonie gehouden door de Honor Guard van het Britse Gemenebest die tijdens de opgravingen continu op deze locatie de wacht hield. De kisten werd naargelang de nationaliteit van de overledene gedrapeerd met een Engelse en Australische vlag.

Een familielid van één van de gevonden slachtoffers was vandaag aanwezig en reageerde volgens Reekmans emotioneel. "De lichamen worden overgedragen aan de gravencommissie van Defensie en vermoedelijk begin december bijgezet in het collectief graf voor de bemanning van het vliegtuig op het militair kerkhof van Heverlee", zo zei Reekmans.

Meest gelezen