En toch zou hij beter een keukenschort dragen…

Eind mei opende Franco Noriega een nieuw restaurant in New York. Op zich weinig opzienbarend nieuws, ware het niet dat Noriega een bekend Peruaans fotomodel was dat op advertenties van onder meer Dolce&Gabbana en Burberry mocht pronken met zijn indrukwekkende lichaam. Toen hij daarna ook nog begon met het geven van kooktips, enkel gekleed in ondergoed, was het hek helemaal van de dam. Zijn filmpje over het maken van een gezond ontbijt/toetje, namelijk chia pudding, werd op één week tijd meer dan 7 miljoen keer bekeken op Facebook. "Maar het is niet zijn pudding waar mensen wild van worden", besloot Metronieuws. Al is koken in boxershort niet echt een goed idee, want de keukenschort heeft wel degelijk zijn nut.

"In mijn restaurant "Baby Brasa" serveer ik dat eten dat ik zelf wil eten, nadat ik naar de fitness ben geweest en ik grote honger heb. Dan wil ik echt wel een volwaardige maaltijd eten", aldus Noriega, die ook nog eigenaar is van 2 restaurants in Peru, op de culinaire website NY Eater, "Ik serveer niets wat ik zelf niet wil eten. Het moet allemaal biologisch en gezond zijn. En ik wil er voor honderd procent voor gaan. Wat niet wegneemt dat er geen tijd is voor andere dingen."

Zoals dus het maken van filmpjes met kooktips, waarbij de 27-jarige Noriega zijn extra troeven, "waardoor de vlam in de pan slaat", uitspeelt. Maar "the shirtless chef" zou misschien toch soms beter twee keer nadenken vooraleer hij zich ontkleedt voor de camera tijdens het koken.

Wie wil er immers een borsthaar in zijn eten, of huidschilfers, of zweetdruppels? Daarom, aldus Top Chef Uniforms, is een keukenschort erg wenselijk, omdat die juist verhinderen dat dergelijke narigheden met gezond voedsel in aanraking komen. Eventuele ziektekiemen kunnen bovendien mooi geïsoleerd blijven onder de schort.

Als er warm gekookt wordt, is een schort ideaal tegen bijvoorbeeld uit een pan spattend vet en dus tegen kleinere of grotere brandwonden.

Omdat koken "a dirty job" is, is een schort handig om je handen aan af te vegen. Al wordt toch aangeraden om hiervoor een aparte handdoek te gebruiken, om de hygiënische toestand van de kok optimaal te behouden. In ieder geval is je handen aan je lichaam afvegen zeker geen optie (Haren! Zweet! Schilfers!). De kleren die je wel draagt, blijven ook gespaard van vetvlekken of andere knoeitoestanden.

Misschien mag Noriega ten slotte ook nadenken over de filosofie achter "Less is more". Hoe minder je te zien krijgt, des te meer kan de verbeelding spelen. Want, aldus nieuwswebsite NRC in maart 2013, "Het schortje schreeuwt het uit: ik besta om uw begeerte op te wekken. Het schortje bedekt een blootje."

Voor hen die het nut van de keukenschort ook nu nog niet willen inzien, hier dan Noriega in bijna volle glorie. Het filmpje werd op Facebook intussen ruim 8 miljoen keer bekeken:

Meest gelezen