Herdenkingsplaten onthuld tijdens sobere ceremonies in Parijs

In Parijs zijn er de hele dag herdenkingen geweest voor de slachtoffers van de aanslagen van precies een jaar geleden. De Franse president François Hollande en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo hebben herdenkingsplaten onthuld op de plaatsen die het doelwit waren van de aanslagen. De ceremonies waren sober en sereen, zonder politieke toespraken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Duizenden mensen plaatsten kaarsjes in het Canal Saint Martin.

President Hollande onthulde de eerste plaat aan toegangspoort D van het Stade de France. Het nationale voetbalstadion was het eerste doelwit op 13 november. Er werd ook een minuut stilte gehouden en een krans neergelegd.

Hollande sprak daarbij het publiek niet toe. Het woord werd gegeven aan Michael Dias. Zijn vader was het enige dodelijke slachtoffer van de drie zelfmoordterroristen die toesloegen bij het Stade de France. De zoon riep op tot verdraagzaamheid en intelligentie.

Cafés en terrassen

Vervolgens werden er herdenkingsplaten onthuld aan de verschillende cafés waar de terroristen op 13 november mensen neerschoten op de terrassen. Ook daar werd het sober en sereen gehouden, met heel weinig speeches. "De verenigingen van de slachtoffers wilden het graag zo", zegt VRT-journalist Steven Decraene. "Bovendien wil niemand de indruk geven aan politieke recuperatie te doen."

Bataclan

Het officiële gedeelte van de herdenking werd afgesloten bij de concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen. Heel wat vrienden en familieleden woonden de plechtigheid bij, zo kon VRT-journalist Jens Franssen ter plaatse vaststellen. Daarnaast waren er ook twee leden van The Eagles of Death Metal aanwezig, de groep die aan het spelen was op het moment van de aanslag. Aan het eind van de plechtigheid werden ballonnen opgelaten.

De concertzaal is gisteren overigens officieel heropend met een concert van Sting. Bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs vielen in totaal 130 doden, naast 7 terroristen.

Herdenking op de Place de la République.

Place de la République

Ook op de Place de la République zijn bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken bij de herdenkingsboom. Het centrale plein is het symbool geworden voor het protest tegen terreur en het verdedigen van de democratische waarden.

In een speciale viering in de Notre Dame kathedraal sprak de aartsbisschop van Parijs, kardinaal André Vingt-Trois, zijn bewondering uit voor het feit dat de Fransen "een burgeroorlog, een oorlog tussen de religies" hebben kunnen vermijden.

Er werd ook gevraagd aan de inwoners van de stad om een kaars voor het raam te zetten en duizenden mensen hebben ook kaarsen en papieren lantaarns in het Canal Saint-Martin gezet..

Meest gelezen