Iraakse leger herovert Nimrud op IS

Het Iraakse leger heeft naar eigen zeggen de stad Nimrud heroverd op terreurgroep IS. Het regeringsleger meldt dat troepen de stad compleet bevrijd hebben en boven meerdere gebouwen de Iraakse vlag gehesen hebben.

Nimrud ligt ongeveer 40 km ten zuiden van het IS-bolwerk Mosul, en werd twee jaar geleden veroverd door de jihadisten.

De stad ligt vlak bij een belangrijke archeologische site, die dezelfde naam draagt. In maart vorig jaar had IS verschillende van de meer dan 3.000 jaar oude reliëfs vernield. Het Iraakse leger zegt niet of ook de archeologische site bevrijd werd.

De herovering maakt deel uit van het offensief op Mosul. "Troepen van de Negende Gewapende Brigade hebben Nimrud volledig bevrijd", aldus de Iraakse bevelhebber van het offensief, Abdul Amir Rasheed. "De troepen hebben de vijand zware fysieke en materiële schade toegebracht."

Meest gelezen