Jongerenbonus wordt werkervaring

Twee types van loonkostsubsidie gericht op jongeren worden tegen eind vorig jaar ingekanteld in het nieuwe systeem van tijdelijke werkervaring. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. "We schrappen geen plaatsen, maar hervormen ze zodat we meer begeleiding kunnen geven aan de werkzoekende", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
ERIC HERCHAFT

De "jongerenbonus non-profit" en de "globale projecten bij startbaanovereenkomsten", twee in oorsprong federale tewerkstellingsmaatregelen, richten zich op jongeren tot en met respectievelijk 30 en 26 jaar en subsidiëren de volledige loonkost. Via de staatshervorming ging de bevoegheid over deze maatregelen naar de deelstaten. De Vlaamse regering greep de kans om een vereenvoudiging door te voeren, zegt Muyters.

"De kernbegrippen zijn werkervaring, gerichte doelgroepkortingen en maatwerk. Lineaire loonsubsidies, zoals de jongerenbonus, staan haaks op die visie. Elke maatregel waar we bevoegd voor worden, passen we in onze overkoepelende visie in, zodat we een eenduidig, transparant en efficiënt systeem creëren in het belang van de werkzoekende", zegt Muyters.

Het omvormen van de maatregelen heeft geen effecten op de werkplekken waar die jongeren vandaag aan de slag zijn, zegt de minister. "Ook in de toekomst zullen die taken bijvoorbeeld via jongeren in tijdelijke werkervaring uitgevoerd kunnen worden, zonder dat zoiets effect heeft op de kwaliteit en de betaalbaarheid van de diensten. Voor de mensen die vandaag in deze statuten aan het werk zijn, worden overgangsmaatregelen uitgewerkt. De werkgevers zullen op de hoogte gebracht worden van de gevolgen van deze beslissing en de alternatieven die voorhanden zijn", luidt het.

 

 

Meest gelezen