Kerry: "Tot 20 januari doen we alles om onze klimaatverantwoordelijkheid te nemen"

De huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert enigszins de zorgen over het klimaatbeleid van toekomstig president Donald Trump te sussen. Trump zoekt namelijk manieren om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. "Tot de dag dat Trump in het Witte Huis komt, zullen we alvast alles doen wat mogelijk is om onze verantwoordelijkheid voor het klimaat te nemen", aldus Kerry, die hoopt dat Trump alsnog bijdraait.

Kerry heeft net een reis naar Antarctica achter de rug. Daar kreeg hij van wetenschappers te zien hoe ze de impact van de klimaatopwarming onderzoeken en aantonen. "Als het ijs van Antarctica begint te breken of smelt, zoals nu al aan het gebeuren is, zal dat de zeespiegel met 3,7 meter of meer doen stijgen."

De toekomstige president van de Verenigde Staten is echter een notoir non-believer van de klimaatopwarming. Volgens een bron binnen het team van Trump zoekt de verkozen president een manier om versneld uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Dat akkoord trad op 4 november in werking, en de ondertekende landen zijn erin overeengekomen om de CO2-uitstoot te verminderen.

"Iedereen weet dat er soms een verschil zit tussen uitspraken tijdens een kiescampagne en de manier waarop geregeerd wordt", probeert de huidige Buitenlandminister Kerry te sussen. Hij pleit er tegelijk voor dat zijn land maatregelen blijft nemen tegen de opwarming van de aarde. "Tot 20 januari (de dag waarop Trump in het Witte Huis komt, red.) zullen we alvast alles doen wat mogelijk is om onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties op te nemen. De bewijzen nemen zo duidelijk toe dat de mensen niet mogen aanvaarden dat er niets gebeurt."

Momenteel vindt er in Marokko een klimaattop plaats. Daar hebben heel wat landen hun hoop uitgedrukt dat de Verenigde Staten niet uit het akkoord van Parijs zullen stappen. Ook China herbevestigde zijn engagement. "Maar als een land beslist om zich terug te trekken, blijft het akkoord sterk genoeg om verder te gaan", aldus de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen